Polak odkrywa Amerykę Michała Latały (Warszawa)

Polak odkrywa Amerykę
Polak odkrywa Amerykę

Sposób przygotowania:

Sos

  • Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki
  • Dodajemy pozostałe składniki
  • Łączymy z pozostałymi składnikami.
  • Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa.

Mięso

  • Mięso mielimy.
  • Dodajemy sól, pieprz i pietruszkę.
  • Mieszamy, a następnie wlewamy wodę.
  • Dłonią mieszamy mięso z wodą, a następnie kulkę mięsa rzucamy o miskę lub garnek, w którym było wyrabiane.
  • Mięso dzielimy na pół i formujemy przy pomocy szerokiego noża 2 hamburgery.
  • Mięso kładziemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej
  • Smażymy z każdej strony po około 4 minuty.
  • Po odwróceniu mięsa na już usmażoną stronę kładziemy plaster sera.
  • Bułki przekrawamy na pół i przez chwilę rumienimy ich wewnętrzną stronę na suchej patelni. Zdejmujemy, kiedy jest delikatnie chrupiąca.

Bułki

  • Połowę ciepłego mleka wlewamy do miski
  • Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki.
  • Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut do czasu, aż na powierzchni powstanie piana.
  • W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy resztę cukru oraz sól.
  • Wlewamy rozczyn z drożdży
  • Dodajemy żółtka i resztę mleka.
  • Wyrabiamy mieszadłem miksera przez 3 - 5 minut
  • Dodajemy masło
  • Wyrabiamy przez około 10 - 15 minut.
  • Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Ciasto zagniatamy i wykładamy na stolnicę.
  • Następnie dzielimy na około 27 części i uformujemy kulki.
  • Uformowane kulki układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Bułki piec przez około 22 minut w temperaturze 180°C

Frytki

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki.
  • Płuczemy i dokładnie suszymy
  • W garnku podgrzewamy olej do temperatury 110 °C
  • Do garnka wrzucamy ziemniaki i smażymy przez około 7 - 8 minut
  • Po tym czasie wyjmujemy frytki i studzimy.
  • Rozgrzewamy ponownie tłuszcz, tym razem do 175 °
  • Wkładamy przestudzone frytki i smażymy przez około 5 minut do czasu,
  • aż ziemniaki będą lekko zrumienione.

Spód bułki smarujemy sosem. Układamy na niej sałatę, cebulę, mięso i pomidora. Wierzch bułki smarujemy obficie sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości