Sposób przygotowania:
Sos
- Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki
- Dodajemy pozostałe składniki
- Łączymy z pozostałymi składnikami.
- Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa.
Mięso
- Mięso mielimy.
- Dodajemy sól, pieprz i pietruszkę.
- Mieszamy, a następnie wlewamy wodę.
- Dłonią mieszamy mięso z wodą, a następnie kulkę mięsa rzucamy o miskę lub garnek, w którym było wyrabiane.
- Mięso dzielimy na pół i formujemy przy pomocy szerokiego noża 2 hamburgery.
- Mięso kładziemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej
- Smażymy z każdej strony po około 4 minuty.
- Po odwróceniu mięsa na już usmażoną stronę kładziemy plaster sera.
- Bułki przekrawamy na pół i przez chwilę rumienimy ich wewnętrzną stronę na suchej patelni. Zdejmujemy, kiedy jest delikatnie chrupiąca.
Bułki
- Połowę ciepłego mleka wlewamy do miski
- Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki.
- Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut do czasu, aż na powierzchni powstanie piana.
- W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy resztę cukru oraz sól.
- Wlewamy rozczyn z drożdży
- Dodajemy żółtka i resztę mleka.
- Wyrabiamy mieszadłem miksera przez 3 - 5 minut
- Dodajemy masło
- Wyrabiamy przez około 10 - 15 minut.
- Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Ciasto zagniatamy i wykładamy na stolnicę.
- Następnie dzielimy na około 27 części i uformujemy kulki.
- Uformowane kulki układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Bułki piec przez około 22 minut w temperaturze 180°C
Frytki
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki.
- Płuczemy i dokładnie suszymy
- W garnku podgrzewamy olej do temperatury 110 °C
- Do garnka wrzucamy ziemniaki i smażymy przez około 7 - 8 minut
- Po tym czasie wyjmujemy frytki i studzimy.
- Rozgrzewamy ponownie tłuszcz, tym razem do 175 °
- Wkładamy przestudzone frytki i smażymy przez około 5 minut do czasu,
- aż ziemniaki będą lekko zrumienione.
Spód bułki smarujemy sosem. Układamy na niej sałatę, cebulę, mięso i pomidora. Wierzch bułki smarujemy obficie sosem.
podziel się: