Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki

Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki
Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki

Aleksandra Ziemińska

PRZYSTAWKA

Poduszeczki pod pierzynkąSkładniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2-3 czerwone cebule
  • kolorowe papryki
  • ser pleśniowy np. brie
  • jajko do posmarowania ciasta
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz Cayenne
  • papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy w plastry grubości 0,5 cm, prószymy solą i pozostawiamy na 5 minut, żeby "puścił soki". Na patelni podgrzewamy łyżkę czosnkowej oliwy z oliwek lub dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy pokrojoną w talarki cebulę, następnie na tej samej oliwie smażymy pokrojoną w paski kolorową paprykę i całość zalewamy szklanką bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej). Następnie podsmażamy cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Wszystkie usmażone warzywa przekładamy do wspólnej miski i przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem Cayenne, słodką i ostrą papryką. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty około 10cm x 10cm, po czym lekko je rozwałkowujemy. Na przygotowany kwadracik układamy plastry bakłażana, na nim porcję warzyw i kawałek sera brie. Całość przykrywamy drugim kwadracikiem ciasta francuskiego. Brzegi sklejamy widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawami według uznania. Do poduszeczek podajemy dwa sosy. Jeden czosnkowy, przygotowany ze zmieszania 3 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżek majonezu, łyżki serka białego, wyciśniętego ząbku czosnku, soli, pieprzu, i ziół prowansalskich. Bazą drugiego sosu jest musztarda sarepska, francuska, miodowa oraz oliwa z oliwek i curry.

Poduszeczki pod pierzynką
Poduszeczki pod pierzynką

DANIE GŁÓWNE

Polędwiczki toruńskie

Marynata do mięsa:

  • sos sojowy
  • sos o korzennym smaku
  • miód
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • mini kostka przyprawowa

Polędwiczki:

  • 700 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w dużą kostkę
  • 2 plastry piernika
  • kostka bulionu cielęcego
  • marchew
  • świeży tymianek
  • ryż jaśminowy lub basmati

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, wrzucamy do niej kawałki mięsa i marynujemy minimum 4 godziny. Na suchej, rozgrzanej patelni przez około 5 minut smażymy polędwiczki cały czas mieszając. Wlewamy część marynaty i odrobinę wody. Smażymy aż sos zgęstnieje. Do sosu wkruszamy kostkę bulionu cielęcego oraz piernik. Całość mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati oraz smażonymi marchewkami curry.

Marchewki curry:

Marchewki kroimy w słupki i gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z curry i odrobiną świeżego imbiru. Po chwili na patelnię wrzucamy marchewki, dokładnie mieszamy, zalewamy połową szklanki bulionu warzywnego, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.

DESER

Polędwiczki toruńskie
Polędwiczki toruńskie

Bezowy zawrót głowySkładniki:

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 75 g cukru pudru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 0,25 l śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka kakao
  • polewa czekoladowa
  • 3 banany
  • 25 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania bez:

Białka z cukrem ubijamy na sztywno, posypujemy przesianym cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do szprycy i wyciskamy 6 łuków w kształcie banana na wyłożoną pergaminem blachę. Bezy pieczemy w piekarniku z termo-obiegiem przez 1 godzinę, a następnie suszymy w tej samej temperaturze 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesiane kakao i otrzymaną masę wyciskamy na bezy. Banany kroimy wzdłuż, kładziemy na śmietanie, całość polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami. Deser odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę.

Bezowy zawrót głowy
Bezowy zawrót głowy

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości