Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki

Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki
Poduszeczki pod pierzynką, polędwiczki i bezowy zawrót głowy, czyli kuchnia doktorantki

Aleksandra Ziemińska

PRZYSTAWKA

Poduszeczki pod pierzynkąSkładniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 bakłażan
      • 1 cukinia
        • 2-3 czerwone cebule
          • kolorowe papryki
            • ser pleśniowy np. brie
              • jajko do posmarowania ciasta
                • przyprawa uniwersalna
                  • pieprz Cayenne
                    • papryka słodka i ostra

                      Sposób przygotowania:

                      Bakłażana kroimy w plastry grubości 0,5 cm, prószymy solą i pozostawiamy na 5 minut, żeby "puścił soki". Na patelni podgrzewamy łyżkę czosnkowej oliwy z oliwek lub dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy pokrojoną w talarki cebulę, następnie na tej samej oliwie smażymy pokrojoną w paski kolorową paprykę i całość zalewamy szklanką bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej). Następnie podsmażamy cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Wszystkie usmażone warzywa przekładamy do wspólnej miski i przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem Cayenne, słodką i ostrą papryką. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

                      Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty około 10cm x 10cm, po czym lekko je rozwałkowujemy. Na przygotowany kwadracik układamy plastry bakłażana, na nim porcję warzyw i kawałek sera brie. Całość przykrywamy drugim kwadracikiem ciasta francuskiego. Brzegi sklejamy widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawami według uznania. Do poduszeczek podajemy dwa sosy. Jeden czosnkowy, przygotowany ze zmieszania 3 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżek majonezu, łyżki serka białego, wyciśniętego ząbku czosnku, soli, pieprzu, i ziół prowansalskich. Bazą drugiego sosu jest musztarda sarepska, francuska, miodowa oraz oliwa z oliwek i curry.

                      Poduszeczki pod pierzynką
                      Poduszeczki pod pierzynką

                      DANIE GŁÓWNE

                      Polędwiczki toruńskie

                      Marynata do mięsa:

                      • sos sojowy
                        • sos o korzennym smaku
                          • miód
                            • oliwa
                              • sok z cytryny
                                • mini kostka przyprawowa

                                  Polędwiczki:

                                  • 700 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w dużą kostkę
                                    • 2 plastry piernika
                                      • kostka bulionu cielęcego
                                        • marchew
                                          • świeży tymianek
                                            • ryż jaśminowy lub basmati

                                              Sposób przygotowania:

                                              W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, wrzucamy do niej kawałki mięsa i marynujemy minimum 4 godziny. Na suchej, rozgrzanej patelni przez około 5 minut smażymy polędwiczki cały czas mieszając. Wlewamy część marynaty i odrobinę wody. Smażymy aż sos zgęstnieje. Do sosu wkruszamy kostkę bulionu cielęcego oraz piernik. Całość mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati oraz smażonymi marchewkami curry.

                                              Marchewki curry:

                                              Marchewki kroimy w słupki i gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z curry i odrobiną świeżego imbiru. Po chwili na patelnię wrzucamy marchewki, dokładnie mieszamy, zalewamy połową szklanki bulionu warzywnego, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.

                                              DESER

                                              Polędwiczki toruńskie
                                              Polędwiczki toruńskie

                                              Bezowy zawrót głowySkładniki:

                                              • 4 białka
                                                • 100 g cukru
                                                  • 75 g cukru pudru
                                                    • 15 g mąki ziemniaczanej
                                                      • 0,25 l śmietany
                                                        • 2 łyżki cukru
                                                          • łyżka kakao
                                                            • polewa czekoladowa
                                                              • 3 banany
                                                                • 25 g posiekanych orzechów włoskich

                                                                  Sposób przygotowania bez:

                                                                  Białka z cukrem ubijamy na sztywno, posypujemy przesianym cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do szprycy i wyciskamy 6 łuków w kształcie banana na wyłożoną pergaminem blachę. Bezy pieczemy w piekarniku z termo-obiegiem przez 1 godzinę, a następnie suszymy w tej samej temperaturze 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesiane kakao i otrzymaną masę wyciskamy na bezy. Banany kroimy wzdłuż, kładziemy na śmietanie, całość polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami. Deser odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę.

                                                                  Bezowy zawrót głowy
                                                                  Bezowy zawrót głowy

                                                                  Autor: TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                  Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                  Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                  Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                  "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                  "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                  W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                  W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                  "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                  "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                  "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                  "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                  Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                  Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                  Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                  Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!