Aleksandra Ziemińska
PRZYSTAWKA
Poduszeczki pod pierzynkąSkładniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2-3 czerwone cebule
- kolorowe papryki
- ser pleśniowy np. brie
- jajko do posmarowania ciasta
- przyprawa uniwersalna
- pieprz Cayenne
- papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy w plastry grubości 0,5 cm, prószymy solą i pozostawiamy na 5 minut, żeby "puścił soki". Na patelni podgrzewamy łyżkę czosnkowej oliwy z oliwek lub dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy pokrojoną w talarki cebulę, następnie na tej samej oliwie smażymy pokrojoną w paski kolorową paprykę i całość zalewamy szklanką bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej). Następnie podsmażamy cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Wszystkie usmażone warzywa przekładamy do wspólnej miski i przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem Cayenne, słodką i ostrą papryką. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty około 10cm x 10cm, po czym lekko je rozwałkowujemy. Na przygotowany kwadracik układamy plastry bakłażana, na nim porcję warzyw i kawałek sera brie. Całość przykrywamy drugim kwadracikiem ciasta francuskiego. Brzegi sklejamy widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawami według uznania. Do poduszeczek podajemy dwa sosy. Jeden czosnkowy, przygotowany ze zmieszania 3 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżek majonezu, łyżki serka białego, wyciśniętego ząbku czosnku, soli, pieprzu, i ziół prowansalskich. Bazą drugiego sosu jest musztarda sarepska, francuska, miodowa oraz oliwa z oliwek i curry.
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczki toruńskie
Marynata do mięsa:
- sos sojowy
- sos o korzennym smaku
- miód
- oliwa
- sok z cytryny
- mini kostka przyprawowa
Polędwiczki:
- 700 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w dużą kostkę
- 2 plastry piernika
- kostka bulionu cielęcego
- marchew
- świeży tymianek
- ryż jaśminowy lub basmati
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, wrzucamy do niej kawałki mięsa i marynujemy minimum 4 godziny. Na suchej, rozgrzanej patelni przez około 5 minut smażymy polędwiczki cały czas mieszając. Wlewamy część marynaty i odrobinę wody. Smażymy aż sos zgęstnieje. Do sosu wkruszamy kostkę bulionu cielęcego oraz piernik. Całość mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati oraz smażonymi marchewkami curry.
Marchewki curry:
Marchewki kroimy w słupki i gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło z curry i odrobiną świeżego imbiru. Po chwili na patelnię wrzucamy marchewki, dokładnie mieszamy, zalewamy połową szklanki bulionu warzywnego, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
DESER
Bezowy zawrót głowySkładniki:
- 4 białka
- 100 g cukru
- 75 g cukru pudru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 0,25 l śmietany
- 2 łyżki cukru
- łyżka kakao
- polewa czekoladowa
- 3 banany
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania bez:
Białka z cukrem ubijamy na sztywno, posypujemy przesianym cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do szprycy i wyciskamy 6 łuków w kształcie banana na wyłożoną pergaminem blachę. Bezy pieczemy w piekarniku z termo-obiegiem przez 1 godzinę, a następnie suszymy w tej samej temperaturze 3 godziny przy uchylonych drzwiczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy przesiane kakao i otrzymaną masę wyciskamy na bezy. Banany kroimy wzdłuż, kładziemy na śmietanie, całość polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami. Deser odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę.
Autor: TVN