Pocałunek w windzie Moniki Wolskiej (Łódź)

Pocałunek w windzie
Pocałunek w windzie

Sposób przygotowania:

  • Wyciskamy sok z pomarańczy, skórkę ścieramy
  • Sok i skórkę przekładamy do dużego garnka
  • Dodajemy przeciętą na pół cytrynę, 2 szklanki cukru białego, 2 litry wody
  • Całość gotujemy
  • Gruszki obieramy i wkładamy do garnka z powstałym syropem
  • Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut
  • Studzimy
  • Do rondla wsypujemy pół szklanki cukru białego i 1/4 cukru brązowego
  • Podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się
  • Gdy cukier się skarmelizuje, ostrożnie dodajemy śmietanę oraz ziarenka pieprzu, goździk i cynamon
  • Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut
  • Usuwamy z karmelu pieprz i goździk
  • Gruszki polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami
podziel się:

Pozostałe wiadomości