Sposób przygotowania:
- Wyciskamy sok z pomarańczy, skórkę ścieramy
- Sok i skórkę przekładamy do dużego garnka
- Dodajemy przeciętą na pół cytrynę, 2 szklanki cukru białego, 2 litry wody
- Całość gotujemy
- Gruszki obieramy i wkładamy do garnka z powstałym syropem
- Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut
- Studzimy
- Do rondla wsypujemy pół szklanki cukru białego i 1/4 cukru brązowego
- Podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się
- Gdy cukier się skarmelizuje, ostrożnie dodajemy śmietanę oraz ziarenka pieprzu, goździk i cynamon
- Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut
- Usuwamy z karmelu pieprz i goździk
- Gruszki polewamy sosem i posypujemy posiekanymi orzechami
podziel się: