Pierś z krzyżówki Moniki Długosz-Nikiel (Wrocław)

Pierś z krzyżówki
Pierś z krzyżówki

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaczki myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
  • Skórę nacinamy na krzyż.
  • Piersi doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
  • Doprawione mięso wkładamy do miski i zalewamy sokiem z jednej pomarańczy
  • Dodajemy starty imbir.
  • Mięso przechowujemy w powstałem marynacie w lodówce przez minimum 3 godziny.
  • Rozgrzewamy suchą patelnię i i układamy zamarynowane piersi skórą do dołu
  • Smażymy przez kilka minuty, aż skóra będzie złota.
  • Przekładamy piersi na drugą stronę i smażyć przez 2-3 minuty.
  • Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
  • Tłuszcz z patelni zlewamy do miski.
  • Kaczkę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 210°C
  • Upieczone mięso wyjmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut.
  • Gdy mięso odpocznie, kroimy je na cienkie, ukośne plastry.

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaczki myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
  • Skórę nacinamy na krzyż.
  • Piersi doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
  • Doprawione mięso wkładamy do miski i zalewamy sokiem z jednej pomarańczy
  • Dodajemy starty imbir.
  • Mięso przechowujemy w powstałem marynacie w lodówce przez minimum 3 godziny.
  • Rozgrzewamy suchą patelnię i i układamy zamarynowane piersi skórą do dołu
  • Smażymy przez kilka minuty, aż skóra będzie złota.
  • Przekładamy piersi na drugą stronę i smażyć przez 2-3 minuty.
  • Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
  • Tłuszcz z patelni zlewamy do miski.
  • Kaczkę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 210°C
  • Upieczone mięso wyjmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut.
  • Gdy mięso odpocznie, kroimy je na cienkie, ukośne plastry.
  • Gotujemy kuskus

Sos

Sposób przygotowania:

  • Tłuszcz z kaczki ponownie wlewamy na czystą patelnię.
  • Dodajemy wino i gotujemy na większym ogniu, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje Dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy.
  • Po kilkunastu sekundach gotowania odstawiamy patelnię z ognia.
  • Gotowe piersi z kaczki podajemy z kuskusem i sosem pomarańczowym.

Sałata

Sposób przygotowania:

  • Rukolę polewamy sosem winegret i posypujemy cząstkami granatu
podziel się:

Pozostałe wiadomości