Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
- Skórę nacinamy na krzyż.
- Piersi doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
- Doprawione mięso wkładamy do miski i zalewamy sokiem z jednej pomarańczy
- Dodajemy starty imbir.
- Mięso przechowujemy w powstałem marynacie w lodówce przez minimum 3 godziny.
- Rozgrzewamy suchą patelnię i i układamy zamarynowane piersi skórą do dołu
- Smażymy przez kilka minuty, aż skóra będzie złota.
- Przekładamy piersi na drugą stronę i smażyć przez 2-3 minuty.
- Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
- Tłuszcz z patelni zlewamy do miski.
- Kaczkę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 210°C
- Upieczone mięso wyjmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut.
- Gdy mięso odpocznie, kroimy je na cienkie, ukośne plastry.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
- Skórę nacinamy na krzyż.
- Piersi doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
- Doprawione mięso wkładamy do miski i zalewamy sokiem z jednej pomarańczy
- Dodajemy starty imbir.
- Mięso przechowujemy w powstałem marynacie w lodówce przez minimum 3 godziny.
- Rozgrzewamy suchą patelnię i i układamy zamarynowane piersi skórą do dołu
- Smażymy przez kilka minuty, aż skóra będzie złota.
- Przekładamy piersi na drugą stronę i smażyć przez 2-3 minuty.
- Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
- Tłuszcz z patelni zlewamy do miski.
- Kaczkę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 210°C
- Upieczone mięso wyjmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut.
- Gdy mięso odpocznie, kroimy je na cienkie, ukośne plastry.
- Gotujemy kuskus
Sos
Sposób przygotowania:
- Tłuszcz z kaczki ponownie wlewamy na czystą patelnię.
- Dodajemy wino i gotujemy na większym ogniu, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje Dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy.
- Po kilkunastu sekundach gotowania odstawiamy patelnię z ognia.
- Gotowe piersi z kaczki podajemy z kuskusem i sosem pomarańczowym.
Sałata
Sposób przygotowania:
- Rukolę polewamy sosem winegret i posypujemy cząstkami granatu
podziel się: