URSZULA POMORSKA
PRZYSTAWKA
Pierożki w trzech wariacjach
Czas przygotowania: 1,5h
Ciasto do wszystkich rodzajów pierogów:
2 szklanki mąki
szczypta soli
ciepła woda do zagniatania
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem.
Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
pół kostki sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
kilka listków posiekanej mięty
świeżo mielony pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.
Farsz z łososiem i ricottą:
350 g filetów świeżego łososia
350 g łososia wędzonego
80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego) 1 jajko
około 5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.
Farsz z gruszką i gorgonzolą
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
1 pełna szklanka utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.
DANIE GŁÓWNE
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką sałat
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
2 duże polędwiczki wieprzowe
marynata do mięs
mąka
olej
500g borowików
150 ml śmietanki
świeża natka pietruszki
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie
parmezan
malutkie ziemniaki
cytryna
masło
mix sałat
pomidorki koktajlowe
świeże figi
Sposób przygotowania:
Dwie polędwiczki kroimy w plastry 1-2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem lub marynujemy w dowolnej marynacie do mięsa. Plastry mięsa obtaczamy delikatnie w mące, obsmażamy na odrobinie oleju z obu stron. Podlewamy trochę wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Borowiki czyścimy, kroimy na ćwiartki i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Można też chwilę podgotować. Grzyby dodajemy do sosu i dusimy jeszcze chwilę z mięsem. Na koniec do wytworzonego sosu wlewamy 150 ml śmietany, może być kremówka 30%. Następnie dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość można posypać parmezanem. Ziemniaki w garniturkach dokładnie myjemy, układamy na papierze do pieczenia, dodajemy plaster cytryny, odrobinę masła i świeżą natkę pietruszki. Zawijamy taki pakunek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°) na 40 min. Mix sałat myjemy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i figi. Polewamy sosem do sałatki (oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy).
DESER
Tort Pawłowej
Czas przygotowania: 1h 45min
6 białek
300g cukru
łyżka octu winnego
bita śmietana
owoce (maliny, figi, marakuja, jeżyny)
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Na koniec wlewamy łyżkę octu i wykładamy na papier do pieczenia formując koło. Piekarnik nagrzewamy do 180° i wstawiamy bezę na 2 minuty. Następnie (bez wyjmowania bezy z piekarnika) zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy 1h i 15min. Następnie wyjmujemy bezę i wystudzamy. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na wystudzoną bezę nakładamy śmietanę i świeże owoce: maliny, figi, marakuję, jeżyny.
Autor: TVN