Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Powstałe ciasto schładzamy w lodówce przez ok 30 min.
- Ser ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy olej, budynie, mleko i ubite białka (białka delikatnie przekładamy i łączymy z serem tak, by nie utracić sztywnej konsystencji).
- Na dnie dużej blachy wykładamy papier do pieczenia, a następnie układamy na nim spód ciasta.
- Na wierzch wylewamy warstwę sera uważając, by zostawić przestrzeń w blasze na to, że ciasto urośnie.
- Pieczemy ok. 1h w temperaturze ok. 160-180 ℃. Po tym czasie pozostawić ciasto do wystygnięcia a piecu.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy i ugniatamy maliny.
- Dolewamy odrobinę alkoholu i lekko odparowujemy.
- Sosem dekorujemy talerzyk, na którym podajemy sernik.
podziel się: