Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera

Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera
Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera

ADAM CZAPSKI

Przystawka:

Pasztet babci Krysi z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

Pasztet:

  • pierś z kurczaka
  • 250 g karkówki (tłustej) lub łopatki wieprzowej
  • 100 g tłustego boczku
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 duże cebule
  • 1 zwykła bułka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • imbir, pieprz, ziele angielskie, jarzynka, jałowiec, majeranek.

Konfitura:

  • 50 g masła
  • 4 średnie czerwone cebule (cienko pokrojone)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • 1/4 szklanki porto
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Mięso (bez wątróbki) kroimy w duże kawałki i wraz z pokrojoną cebulą wkładamy do podgrzanego rondla. Dodajemy szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, jarzynki i smalcu. Dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Następnie wyjmujemy mięso, a do cebuli dodajemy wątróbkę i dusimy przez kolejne 15 minut. Po uduszeniu wyjmujemy wątróbkę, a do cebuli dodajemy bułkę i dusimy aż zmięknie. Ostudzone mięso, łącznie z wątróbką, oraz bułkę dokładnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Gotową masę przyprawiamy zmielonymi w młynku przyprawami (po jednej łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i majeranku). Dodajemy 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy. Ubijamy białka, wlewamy do masy i ponownie delikatnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 – 180 stopni około 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z formy i czekamy aż wystygnie. Na dużej patelni roztapiamy masło. Smażymy cebulę z cukrem przez około 20 minut. Wlewamy wino, porto, ocet i całość gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i dusimy bez przykrycia około 30 minut, aż konfitura zgęstnieje. Przed podaniem kroimy pasztet w plastry i podajemy z ciepłą konfiturą.

Pasztet babci Krysi
Pasztet babci Krysi

Danie główne:

Wołowina po burgundzku pod ziemniaczaną kołderką

Składniki:

  • 6 małych szalotek
  • 3 plastry boczku bez skóry, pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 kg wołowiny na pieczeń (oczyszczonej, pokrojonej na kawałki)
  • 20 g mąki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka liści świeżego tymianku
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 500 g mrożonych ziemniaków w plasterkach (paczkowanych)
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 cukinie
  • 4 duże marchwie
  • 4 ziemniaki
  • masło

Sposób przygotowania:

Szalotki obieramy i przekrajamy wzdłuż na połowę. W żeliwnym rondlu obsmażamy boczek, mieszając aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go i odsączamy. Pokrojone cebulki obsmażamy w tym samym rondlu do zarumienienia. Po wyjęciu z rondla cebuli, rozgrzewamy w nim oliwę, na której obsmażamy pieczarki. Pokrojoną na kawałki wołowinę obtaczamy w mące i smażymy partiami na pozostałej oliwie. Dodajemy boczek, cebulki z koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Gotujemy 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia 1 godzinę. Następnie dodajemy pieczarki i dalej dusimy około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina będzie miękka.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Na stolnicy lub blacie kuchennym rozwałkowujemy ciasto francuskie. Wycinamy szklanką kręgi z ciasta i pozostawiamy. Obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki. Następnie układamy je na blasze piekarnika posmarowanej oliwą. Ziemniaki pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotowane wcześniej krążki ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika na 5 ostatnich minut opiekania ziemniaków (do czasu aż krążki uzyskają złocisty kolor).

Następnie wołowinę posypujemy natką pietruszki i wkładamy ją do czterech żaroodpornych kokilek (o pojemności ok. 310 ml). Każdą z nich przykrywamy krążkiem upieczonego, francuskiego ciasta.

Nożykiem do obierania warzyw kroimy cukinię i marchew w równe, długie wstążki. Obsmażamy na maśle warzywa aż zmiękną. Przyprawiamy je pieprzem i solą, i układamy na talerzu jako dekorację obok ziemniaczanych plasterków.

Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku

Deser

Panna cotta z gorącym musem malinowym

Składniki:

  • 500g śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • miąższ z laski wanilii
  • laska cynamonu
  • 2 blaty żelatyny
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 100 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Wlewamy do garnka śmietanę, wrzucamy 50 g cukru, wanilię, żelatynę i laskę cynamonu. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Wyjmujemy cynamon i rozlewamy wszystko do małych naczyń. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Na patelni karmelizujemy 4 łyżki cukru, dodajemy masło. Następnie dorzucamy owoce, dolewamy czerwone wino i dusimy wszystko ok. 15 minut.

Podajemy zimną panna cottę z gorącym musem malinowym i dekorujemy każdą porcję listkiem mięty.

Panna cotta
Panna cotta

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości