Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera

Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera
Pasztet, wołowina i panna cotta, czyli kulinarne szaleństwa fryzjera

ADAM CZAPSKI

Przystawka:

Pasztet babci Krysi z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

Pasztet:

  • pierś z kurczaka
    • 250 g karkówki (tłustej) lub łopatki wieprzowej
      • 100 g tłustego boczku
        • 250 g wątróbki drobiowej
          • 1 łyżka smalcu
            • 2 duże cebule
              • 1 zwykła bułka
                • łyżeczka mąki ziemniaczanej
                  • 3 jajka
                    • liść laurowy
                      • gałka muszkatołowa
                        • imbir, pieprz, ziele angielskie, jarzynka, jałowiec, majeranek.

                          Konfitura:

                          • 50 g masła
                            • 4 średnie czerwone cebule (cienko pokrojone)
                              • 1/4 szklanki cukru
                                • 3/4 szklanki czerwonego wina
                                  • 1/4 szklanki porto
                                    • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina

                                      Sposób przygotowania:

                                      Mięso (bez wątróbki) kroimy w duże kawałki i wraz z pokrojoną cebulą wkładamy do podgrzanego rondla. Dodajemy szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, jarzynki i smalcu. Dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Następnie wyjmujemy mięso, a do cebuli dodajemy wątróbkę i dusimy przez kolejne 15 minut. Po uduszeniu wyjmujemy wątróbkę, a do cebuli dodajemy bułkę i dusimy aż zmięknie. Ostudzone mięso, łącznie z wątróbką, oraz bułkę dokładnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Gotową masę przyprawiamy zmielonymi w młynku przyprawami (po jednej łyżeczce gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i majeranku). Dodajemy 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy. Ubijamy białka, wlewamy do masy i ponownie delikatnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 – 180 stopni około 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z formy i czekamy aż wystygnie. Na dużej patelni roztapiamy masło. Smażymy cebulę z cukrem przez około 20 minut. Wlewamy wino, porto, ocet i całość gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i dusimy bez przykrycia około 30 minut, aż konfitura zgęstnieje. Przed podaniem kroimy pasztet w plastry i podajemy z ciepłą konfiturą.

                                      Pasztet babci Krysi
                                      Pasztet babci Krysi

                                      Danie główne:

                                      Wołowina po burgundzku pod ziemniaczaną kołderką

                                      Składniki:

                                      • 6 małych szalotek
                                        • 3 plastry boczku bez skóry, pokrojonego w cienkie plastry
                                          • 1 łyżka oliwy
                                            • 200 g pieczarek
                                              • 1/2 kg wołowiny na pieczeń (oczyszczonej, pokrojonej na kawałki)
                                                • 20 g mąki
                                                  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                                                    • 1 łyżeczka liści świeżego tymianku
                                                      • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
                                                        • 1 szklanka bulionu wołowego
                                                          • 500 g mrożonych ziemniaków w plasterkach (paczkowanych)
                                                            • 1 płat ciasta francuskiego
                                                              • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
                                                                • 2 cukinie
                                                                  • 4 duże marchwie
                                                                    • 4 ziemniaki
                                                                      • masło

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Szalotki obieramy i przekrajamy wzdłuż na połowę. W żeliwnym rondlu obsmażamy boczek, mieszając aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go i odsączamy. Pokrojone cebulki obsmażamy w tym samym rondlu do zarumienienia. Po wyjęciu z rondla cebuli, rozgrzewamy w nim oliwę, na której obsmażamy pieczarki. Pokrojoną na kawałki wołowinę obtaczamy w mące i smażymy partiami na pozostałej oliwie. Dodajemy boczek, cebulki z koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Gotujemy 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia 1 godzinę. Następnie dodajemy pieczarki i dalej dusimy około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina będzie miękka.

                                                                        W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Na stolnicy lub blacie kuchennym rozwałkowujemy ciasto francuskie. Wycinamy szklanką kręgi z ciasta i pozostawiamy. Obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki. Następnie układamy je na blasze piekarnika posmarowanej oliwą. Ziemniaki pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotowane wcześniej krążki ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika na 5 ostatnich minut opiekania ziemniaków (do czasu aż krążki uzyskają złocisty kolor).

                                                                        Następnie wołowinę posypujemy natką pietruszki i wkładamy ją do czterech żaroodpornych kokilek (o pojemności ok. 310 ml). Każdą z nich przykrywamy krążkiem upieczonego, francuskiego ciasta.

                                                                        Nożykiem do obierania warzyw kroimy cukinię i marchew w równe, długie wstążki. Obsmażamy na maśle warzywa aż zmiękną. Przyprawiamy je pieprzem i solą, i układamy na talerzu jako dekorację obok ziemniaczanych plasterków.

                                                                        Wołowina po burgundzku
                                                                        Wołowina po burgundzku

                                                                        Deser

                                                                        Panna cotta z gorącym musem malinowym

                                                                        Składniki:

                                                                        • 500g śmietany 30%
                                                                          • 50 g cukru
                                                                            • miąższ z laski wanilii
                                                                              • laska cynamonu
                                                                                • 2 blaty żelatyny
                                                                                  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
                                                                                    • 100 ml czerwonego wina
                                                                                      • 4 łyżki cukru
                                                                                        • 50 g masła
                                                                                          • kilka listków świeżej mięty

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Wlewamy do garnka śmietanę, wrzucamy 50 g cukru, wanilię, żelatynę i laskę cynamonu. Gotujemy wszystko ok. 15 minut. Wyjmujemy cynamon i rozlewamy wszystko do małych naczyń. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

                                                                                            Na patelni karmelizujemy 4 łyżki cukru, dodajemy masło. Następnie dorzucamy owoce, dolewamy czerwone wino i dusimy wszystko ok. 15 minut.

                                                                                            Podajemy zimną panna cottę z gorącym musem malinowym i dekorujemy każdą porcję listkiem mięty.

                                                                                            Panna cotta
                                                                                            Panna cotta

                                                                                            Autor: TVN

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                            Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                            Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                            Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!