Dariusz Swojak
Przystawka
Pasta Peti-Peti i smakowe tubki
Pasta Peti-Peti
Składniki:
natka pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku ze świeżej cytryny
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Kroimy drobno natkę pietruszki, dodajemy oliwę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przekładamy pastę do maleńkich miseczek. Przed podaniem skrapiamy cytryną. Podajemy z ulubionym drinkiem.
Smakowe tubki,
czyli sposób na artystyczną przystawkę
Składniki:
Kupujemy ulubione produkty w tubkach, na przykład:
pastę rybną
pastę kawiorową
pastę łososiową
chleb
krakersy
pitę
Sposób przygotowania:
Rozkładamy tubki spożywcze na stole, a pomiędzy wrzucamy tubki z farbami. Smarujemy podkłady pędzlami, mieszając produkty z tubek wedle smaku. Goście wybierają ze stołu to, co jest jadalne. Nie jemy farby :). Dobrej zabawy.
Danie główne:
Stylizowany drób
Składniki:
4 pałki z kurczaka
4 skrzydełka z kurczaka
4 ząbki czosnku
4 śliwki węgierki
1 brzoskwinia
10 pomidorków koktajlowych
10 liści kapusty włoskiej
sól, pieprz, curry, słodka papryka
10 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Umyte mięso przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, papryką, curry i czosnkiem. Na dobrze rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka, aż nabierze złocistego koloru. Kroimy owoce, dodajemy do kurczaka i dusimy 20 minut pod liśćmi kapusty. Dodajemy pomidorki w całości i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Gotowe mięso stylizujemy według uznania. Można połączyć skrzydełko z nóżką i podawać z liśćmi kapusty.
Deser
Świetlna galaretka na winie
Składniki:
2 opakowania galaretki wiśniowej z cukrem
1 butelka czerwonego wina wytrawnego
odrobina cukru do smaku
0,25 l wody
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Dolewamy odrobinę wina. Ostudzoną galaretkę przekładamy do szklanych misek wyłożonych folią spożywczą. Gdy będzie już zupełnie zimna, wykładamy galaretkę z misek na przezroczyste talerze. Dla końcowego efektu talerze należy od spodu podświetlić.(Można użyć świateł ledowych).
Autor: TVN