Pasta Peti-Peti, stylizowany drób i galaretka na winie, czyli artystyczne potrawy Dariusza

Pasta Peti-Peti, stylizowany drób i galaretka na winie, czyli artystyczne potrawy Dariusza
Pasta Peti-Peti, stylizowany drób i galaretka na winie, czyli artystyczne potrawy Dariusza

Dariusz Swojak

Przystawka

Pasta Peti-Peti i smakowe tubki

Pasta Peti-Peti

Składniki:

natka pietruszki

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka soku ze świeżej cytryny

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kroimy drobno natkę pietruszki, dodajemy oliwę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przekładamy pastę do maleńkich miseczek. Przed podaniem skrapiamy cytryną. Podajemy z ulubionym drinkiem.

Smakowe tubki,

czyli sposób na artystyczną przystawkę

Składniki:

Kupujemy ulubione produkty w tubkach, na przykład:

pastę rybną

pastę kawiorową

pastę łososiową

chleb

krakersy

pitę

Sposób przygotowania:

Rozkładamy tubki spożywcze na stole, a pomiędzy wrzucamy tubki z farbami. Smarujemy podkłady pędzlami, mieszając produkty z tubek wedle smaku. Goście wybierają ze stołu to, co jest jadalne. Nie jemy farby :). Dobrej zabawy.

Pasta Peti - Peti
Pasta Peti - Peti
Źródło: TVN

Danie główne:

Stylizowany drób

Składniki:

4 pałki z kurczaka

4 skrzydełka z kurczaka

4 ząbki czosnku

4 śliwki węgierki

1 brzoskwinia

10 pomidorków koktajlowych

10 liści kapusty włoskiej

sól, pieprz, curry, słodka papryka

10 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Umyte mięso przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, papryką, curry i czosnkiem. Na dobrze rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka, aż nabierze złocistego koloru. Kroimy owoce, dodajemy do kurczaka i dusimy 20 minut pod liśćmi kapusty. Dodajemy pomidorki w całości i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Gotowe mięso stylizujemy według uznania. Można połączyć skrzydełko z nóżką i podawać z liśćmi kapusty.

Stylizowany drób
Stylizowany drób
Źródło: TVN

Deser

Świetlna galaretka na winie

Składniki:

2 opakowania galaretki wiśniowej z cukrem

1 butelka czerwonego wina wytrawnego

odrobina cukru do smaku

0,25 l wody

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Dolewamy odrobinę wina. Ostudzoną galaretkę przekładamy do szklanych misek wyłożonych folią spożywczą. Gdy będzie już zupełnie zimna, wykładamy galaretkę z misek na przezroczyste talerze. Dla końcowego efektu talerze należy od spodu podświetlić.(Można użyć świateł ledowych).

Świetlna galaretka na winie
Świetlna galaretka na winie
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?