Sposób przygotowania:
- Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia . Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C i pieczemy godzinę.
- W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry).
- Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.
- Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka z wcześniej przygotowanym wywarem mięsno-warzywnym.
- Dodajemy puszkę pomidorów z puszki bez skórki. Gotujemy 20 minut.
- Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
- Doprawiamy zupę solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i podsmażoną na suchej patelni słodką papryką w proszku.
- Podajemy z natką pietruszki. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.
podziel się: