„Paprykowy zawrót głowy" Magdy Łukasik (Białystok)

Paprykowy zawrót głowy
Paprykowy zawrót głowy

Sposób przygotowania:

  • Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia . Silikonowym pędzelkiem smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C i pieczemy godzinę.
  • W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę (skórką do góry).
  • Kiedy skórka na papryce zacznie się przypiekać na czarno, wyciągamy paprykę z piekarnika, przekładamy do dużej szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiam na około pół godziny.
  • Kiedy papryka wystygnie, ściągamy z niej skórkę, przekładamy do rondelka z wcześniej przygotowanym wywarem mięsno-warzywnym.
  • Dodajemy puszkę pomidorów z puszki bez skórki. Gotujemy 20 minut.
  • Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
  • Doprawiamy zupę solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i podsmażoną na suchej patelni słodką papryką w proszku.
  • Podajemy z natką pietruszki. Aby krem był bardziej sycący, można podać go z grzankami z masłem ziołowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości