Panierowane kalafiorki, krem z marchwi i galaretka z lodami na uczcie u Karoliny

TVN
TVN

Przystawka

Panierowane kalafiorki z pieczarkami

kalafior

pieczarki

jajko

bułka tarta

mąka

sól

Delikatnie solimy warzywa, panierujemy (panierka: mąka, bułka tarta, jajko) i na głębokim oleju smażymy, aż uzyskają złotą barwę. Podajemy na gorąco.

Danie główne

Krem z marchwi i imbiru

2 kg marchwi

3 pietruszki

3 łyżeczki startego imbiru

pół pomarańczy

kostka rosołowa

pół kostki masła

1 cebula

Z kostki rosołowej gotujemy bulion. Do bulionu wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy imbir, następnie pół pomarańczy ze skórką i gotujemy aż składniki zmiękną. Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem do momentu, w którym uzyskamy delikatną, słodką zupę-krem. Można ją podać z odrobiną śmietany.

Gulasz węgierski z ziemniakami

Czas przygotowania: około 2 godzin

1kg mięsa (najlepiej szynki wieprzowej)

4 cebule

6 łyżek mielonej papryki

4 łyżki stołowe oleju lub wędzona słonina

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

1 kg ziemniaków

50 dag pomidorów

30 dag pieczarek

sól, pieprz

Rozpalamy ognisko i wieszamy nad nim kociołek. Do kociołka wlewamy olej lub wytapiamy w nim słoninę. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, wrzucamy pokrojoną w kostki lub krążki cebulę, solimy delikatnie, a następnie szklimy. Na bardzo gorący olej z cebulą wrzucamy pokrojone w drobną kostkę mięso. Smażymy je na dużym ogniu, cały czas mieszając, aby mięso szybko się ścięło i jednocześnie było soczyste. Następnie dodajemy paprykę. Jeśli jest to papryka sypka, uważamy, aby się nie przypaliła. Gasimy ją, wlewając szklankę czerwonego wytrawnego wina i mieszamy. Ważne, aby sos był „krótki” czyli przykrywał zawartość kociołka do połowy. Jeśli wina jest mniej, należy uzupełnić kociołek wodą. Po około 20 minutach dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i czekamy, aż wszystko się udusi. Wrzucamy do kociołka pomidory i pieczarki. Czekamy, aż lekko się podgotują. Ziemniaki dodajemy pod koniec gotowania, gdy mięso jest już prawie gotowe, ale jeszcze lekko twarde. Pamiętajmy, aby po dodaniu ziemniaków dolać wody tak, aby całkowicie zakryć ziemniaki.

Deser

Galaretka z lodami

Galaretka: żółta, czerwona, zielona

Lody: waniliowe, czekoladowe, karmelowe

Słodka posypka do lodów

Galaretkę w proszku (oddzielnie żółtą, czerwoną i zieloną) zalewamy gorącą wodą i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby zastygła. Następnie kroimy ją w kostki i układamy w pucharkach. Dodajemy lody waniliowe, czekoladowe i karmelowe. Całość można posypać słodką posypką.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości