Pakory i samosy, Navratan Korma i Mango Split, czyli niezwykłe dania tarocisty

TVN
TVN

Przystawka

Chrupiące pakory i samosy smażone na ghi z miętową raitą

Pakory

Składniki:

0,5 kg kalafiora

3 marchewki

cukinia

2/3 szklanki białej mąki

1/3 szklanki mączki groszkowej

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka kminku mielonego

1 łyżeczka soli

1 szklanka wody

1 łyżeczka kurkumy

1,5 łyżeczki kolendry

1,5 łyżeczki goździków zmielonych

cynamon

imbir

ghi do smażenia

Przygotowanie:

Mieszamy z wodą wszystkie suche składniki. Powinno powstać płynne ciasto. Kalafior, cukinię, marchewkę dzielimy na małe części i gotujemy lekko na parze. Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy i osuszamy. Kawałki warzyw maczamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanego ghi. Wyjmujemy i osuszamy, gdy będą ciemnobrązowe.

Samosy

Składniki:

1 kalafior

3 średnie ziemniaki

1 szklanka zielonego groszku

100 g świeżego paniru

2 szklanki białej mąki

100 g masła

100 ml jogurtu

1 łyżeczka kminku indyjskiego

¼ łyżeczki asafetydy

0,5 łyżeczki kolendry mielonej

0,5 łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki chili

szczypta pieprzu

2 łyżeczki soli

ghi do smażenia

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, sól i masło, następnie dodajemy jogurt. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, aż będzie gładkie, miękkie i nie będzie się przyklejać do palców. Z ciasta robimy kulę, skrapiamy wodą i przykrywamy wilgotną ściereczką. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki oraz kalafior, następnie gotujemy je na parze. Podgrzewamy 2 łyżki ghi, dodajemy nasiona kminku indyjskiego, po zarumienieniu dodajemy imbir, panir, zmielone przyprawy (kolendrę, asafetydę, cynamon, chili) i smażymy przez około15 sekund. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy groszek i 2 łyżki wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sól, pieprz i odstawiamy do ostygnięcia. Z ciasta robimy wałek i tniemy go na 15 części. Z każdej robimy placek o średnicy 8 cm. Kroimy go na pół, zwilżamy brzegi i zlepiamy z jednej strony, a następnie wypełniamy farszem i całość zalepiamy. Smażymy na złoty kolor.

Raita

Składniki:

1 szklanka jogurtu

¼ szklanka wody

1 drobno posiekana cebula czerwona

½ łyżeczki sosu miętowego

½ łyżeczki soli

liście mięty do przybrania

Przygotowanie:

Jogurt przelewamy do miseczki i ubijamy widelcem stopniowo dodając wodę, cebulę, sos miętowy i sól. Przybieramy listkami mięty.

Danie główne

Navratan korma & chicken korma z ryżem i placuszkami

Navratan Korma

Składniki:

4 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 kubka pokrojonych orzechów nerkowca 1 kubek sera panir 2 średnie cebule pokrojone i zmielone na pastę 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 łyżeczka zmielonego i świeżego imbiru 3 pomidory 1 łyżeczka kolendry w proszku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czerwonego chili 1 łyżeczka garam masali 1 szklanka zblanszowanych ziemniaków 12-15 sztuk fasolki szparagowej, obranej i zblanszowanej 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę i zblanszowane 1/2 szklanki zielonego groszku zblanszowanego 1 szklanka kalafiora zblanszowanego 1 średnia drobno pokrojona zielona papryka bez gniazda nasiennego 1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę 3 łyżki śmietany kremówki sól do smaku

Przygotowanie:

Kroimy orzechy nerkowca na drobne kawałki. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oleju słonecznikowego i wrzucamy orzechy, a następnie obsmażamy na złoto. Wyjmujemy na papierowy ręcznik i odstawiamy. Na tej samej patelni bez dodawania oleju obsmażamy panir. Wyjmujemy do miseczki i odstawiamy. Kroimy i miksujemy cebulę. Trzemy imbir, obieramy i wyciskamy czosnek. Parzymy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę. Wyrzucamy także gniazda nasiennie, kroimy w kostkę i miksujemy. Wlewamy na patelnię 3 i pół łyżki oleju słonecznikowego i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy imbir i czosnek. Smażymy minutę. Dodajemy pomidory i smażymy kolejną minutę. Następnie dorzucamy przyprawy (kolendrę, kminek, kurkumę, chili, garam masalę) i smażymy aż zacznie się oddzielać olej. Dodajemy szklankę ciepłej wody, mieszamy i smażymy minutę. Obieramy marchewkę, ziemniaki, kalafiora i kroimy na drobne kawałki. Następnie gotujemy na parze. Oczyszczamy zieloną paprykę i kroimy na drobno. Mieszankę z patelni przenosimy do szerokiego rondla, dodajemy marchewkę, ziemniaki, kalafiora, groszek, fasolkę, ananasa, obsmażony wcześniej panir i orzechy nerkowca. Gotujemy warzywa, aż będą miękkie, ale nie mogą być zbyt miękkie. Dodajemy 3 łyżki śmietany i mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli.

Chicken Korma

Składniki:

1 kg piersi kurczaka 1 czubata łyżka drobno startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 150 g gęstego naturalnego jogurtu 1 suszone czerwone chili 2 cebule 1 łyżka ghi 1 łyżka kolendry czarny pieprz mielony 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka garam masala 75 g mleczka kokosowego sól do smaku 2 czubate łyżki zmielonych migdałów liście kolendry sok z cytryny

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Mieszamy go z imbirem, czosnkiem i jogurtem. Wkładamy marynatę na noc do lodówki. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do pokruszonego chili. Mieszamy z niewielką ilością wody i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy ghi. Dodajemy kolendrę, pieprz, kurkumę, garam masalę i smażymy razem na małym ogniu przez minutę. Dodajemy cebulę zmiksowaną z chili, zwiększamy ogień i smażymy przez 10 minut. Wrzucamy na patelnię kurczaka z marynatą. Dodajemy mleczko kokosowe i wodę w takiej ilości, żeby przykryła kurczaka. Dodajemy zmielone migdały i zmniejszamy ogień. Gotujemy ok. 30 - 40 minut, aż kurczak będzie miękki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy soku z cytryny i soli do smaku. Dobrze mieszamy.

Ryż

2 szklanki ryżu płuczemy 3 razy zimną wodą i wsypujemy do rondla z litrem wody, następnie gotujemy. Dodajemy kurkumę, ilość według uznania. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 -12 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut, aż ryż wchłonie całą wodą.

Placuszki paratha

Wyjmujemy placuszki paratha z opakowania, usuwamy plastik z jednej strony i kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Usuwamy plastik z wierzchu. Smażymy ok. 1 – 1,5 minuty. Lekko dociskamy parathę, po czym przewracamy na drugą stronę. Smażymy na złocisty brąz. Zdejmujemy placuszek z patelni i lekko formujemy uciskając go na brzegach. Paratha powinna być lekka.

Deser

Mango Split

Składniki:

4 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki masła

100 g cukru trzcinowego

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki ciemnego rumu

4 kawałki kandyzowanego imbiru

1 mango świeże

4 kulki lodów waniliowych

4 kulki sorbetu mangowego

4 rurki waflowe do przybrania

Przygotowanie:

Prażymy wiórki na suchej patelni na ciemnozłoto, przekładamy do miseczki, żeby ostygły. Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy cukier, sok z limonki i rum. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając 2 minuty. Gasimy palnik, ale zostawiamy rondel na kuchence. Imbir kandyzowany drobno siekamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Nakładamy lody i sorbet do pucharków. Dodajemy do każdej porcji mango, imbir i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Polewamy owoce ciepłym sosem i spirytusem, następnie podpalamy.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?