Pakora, warzywa curry, śrikhand- kuchnia indyjska w wykonaniu Jacka

TVN
TVN

Jacek Siedlecki

Przystawka

Pakora, czyli warzywa opiekane w cieście z mączki ciecierzycowej podane w sosie kolendrowym, paprykowym i tamaryndowym(czas przygotowania 45minut)

3 ziemniaki 1 kalafior 1 bakłażan 300 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki pszennej olej roślinny przyprawa old spice przyprawa czarnuszka

sól

Sposób przygotowania:

Kalafior gotujemy na parze, a ziemniaki w mundurkach w wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki, a surowego bakłażana kroimy w podłużne paski. Do mąki z ciecierzycy dodajemy mąkę pszenną, sól i przyprawy, a następnie po wymieszaniu dodajemy wodę. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na naleśniki. Rozgrzewamy olej i wrzucamy na jego powierzchnię pokrojone warzywa, które chwilę wcześniej należy obtoczyć w cieście. Kiedy ciasto zetnie się i uzyska kolor miodowy, wyjmujemy z oleju i odsączamy na metalowym sitku. Podajemy na gorąco z dowolnymi sosami lub dipami.

Pakora
Pakora
Źródło: TVN

Danie główne

Warzywa curry w sosie kokosowo-orzechowym podane z czatnejem i plackami z mąki pszenno-ryżowej (czas przygotowania 1h 30minut)

2 papryki 300 g fasolki szparagowej 2 małe cukinie mleczko kokosowe pasta z orzeszków ziemnych lub masło orzechowe 50 g masła przyprawy: kmin indyjski, kurkuma, liście curry, sól

Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić w dość duże kwadratowe kawałki. Dodać do fasolki szparagowej i ugotować na parze. Paprykę sparzyć wrzątkiem lub włożyć na krótko do rozgrzanego piekarnika i obrać ze skórki. Pokroić w długie paski. Na rozgrzane masło wrzucić paprykę i dusić z odrobiną wody aż zmięknie. Dodać przyprawy i sól, dusić razem przez chwilę. Otworzyć opakowanie mleczka kokosowego i wybrać łyżeczką gęsty osad. Wrzucić go (kilka łyżeczek) do duszonej papryki. Pastę z orzechów rozrobić z wodą, tak aby uzyskać lejącą się masę. Również dodać do papryki i wszystko razem dusić przez chwilę. Dodać fasolkę z cukinią i delikatnie wymieszać wszystko razem. Podawać na gorąco z plackami pszennymi, czatnejem i pastą z soczewicy.

Warzywa curry
Warzywa curry
Źródło: TVN

Deser

Śrikhand, czyli słodki gęsty jogurt z szafranem podany z ciastkami korzennymi i mrożonymi malinami

(czas przygotowania: 30 minut + przygotowanie własnego jogurtu poprzedniego dnia: 30 minut)

1 l mleka łyżka jogurtu naturalnego szklanka cukru lub miodu maliny sok z połowy cytryny kilkanaście ciastek korzennych lub owsianych liście świeżej miętySposób przygotowania:

Jogurt przygotowujemy dzień wcześniej. W tym celu gotujemy mleko, do którego dodajemy szafran. Następnie pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę 40 stopni dodajemy łyżkę jogurtu, ale nie mieszamy całości. Owijamy garnek kocem i w ciepłym miejscu pozostawiamy na całą noc. Rano uzyskujemy jogurt, który trzeba wlać na duże sitko, wypełnione dodatkowo bawełnianą tkaniną. Po 2-3 godzinach, gdy woda odcieknie, uzyskamy zagęszczony jogurt, który mieszamy z cukrem lub miodem. Ciastka kruszymy na drobne kawałki. Maliny wstawiamy uprzednio na noc do zamrażarki. Zamrożone maliny wrzucamy do miksera, dodajemy kilka łyżek cukru, sok z cytryny i miksujemy. Wszystko razem układamy kolejno warstwami w szklanym pucharku, a następnie dekorujemy świeżą miętą.

Śrikhand
Śrikhand
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości