Orientalna abstrakcja Katarzyny Gębarowskiej (Bydgoszcz)

Orientalna abstrakcja
Orientalna abstrakcja

Falafel - Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę namaczamy przez całą noc.
  • Namoczoną ciecierzycę płuczemy i razem pozostałymy składnikami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  • Masę dokładnie mieszamy
  • Dodajemy 2 łyżki wody
  • Masę umieszczamy w naczyniu, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
  • Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Gotowe kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu do uzyskania brązowego koloru.

Dip - Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  • Podajemy w miseczkach.

Tortille - Sposób przygotowania:

  • Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  • Gotowe ciasto dzielimy 8 części.
  • Każdą część dokładnie rozwałkowujemy.
  • Tortille smażymy rozgrzanej, suche patelni przez około 1,5 minuty z każdej strony.

Hummus - Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę namaczamy przez całą noc.
  • Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy i płuczemy.
  • Gotujemy w dużej ilości wody, do miękkości.
  • Do gotowanej ciecierzycy dodajemy tahinę, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz szczyptę soli
  • Blendujemy na bardzo gęstą, ale gładką masę.
  • W trakcie blendowania dodajemy konieczną ilość wody.
  • Gotowy hummus polewamy odrobiną oliwy i posypujemy czarnuszką
podziel się:

Pozostałe wiadomości