Falafel - Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namaczamy przez całą noc.
- Namoczoną ciecierzycę płuczemy i razem pozostałymy składnikami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Masę dokładnie mieszamy
- Dodajemy 2 łyżki wody
- Masę umieszczamy w naczyniu, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Gotowe kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu do uzyskania brązowego koloru.
Dip - Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Podajemy w miseczkach.
Tortille - Sposób przygotowania:
- Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Gotowe ciasto dzielimy 8 części.
- Każdą część dokładnie rozwałkowujemy.
- Tortille smażymy rozgrzanej, suche patelni przez około 1,5 minuty z każdej strony.
Hummus - Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namaczamy przez całą noc.
- Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy i płuczemy.
- Gotujemy w dużej ilości wody, do miękkości.
- Do gotowanej ciecierzycy dodajemy tahinę, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz szczyptę soli
- Blendujemy na bardzo gęstą, ale gładką masę.
- W trakcie blendowania dodajemy konieczną ilość wody.
- Gotowy hummus polewamy odrobiną oliwy i posypujemy czarnuszką
podziel się: