Sposób przygotowania:
- Jelita cienkie namaczamy w wodzie przez około 5 godzin.
- Namoczone jelita przewracamy na drugą stronę i oczyszczamy.
- Przewracamy z powrotem.
- Ziemniaki obieramy i ścieramy.
- Na patelni podsmażamy słoninę z przyprawami i cebulą pokrojoną w drobna kostkę.
- Dodajemy czosnek granulowany.
- Wysmażoną słoninę dodajemy do startych ziemniaków.
- Dodajemy przyprawę uniwersalną i pieprz ziołowy.
- Mieszamy całość i nadziewamy jelita cienkie zawiązując oba końca grubą nicią.
- Smalec roztapiamy na blasze
- Na smalcu układamy kiszkę i nakłuwamy patykiem do szaszłyków.
- Piecze w temperaturze180°C stopni przez 1 godzinę.
- Po godzinie przewracamy kiszkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
- Do maślanki dodajemy pokrojonego ogórek i szczypiorek.
- Doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem i octem.
podziel się: