Obciach zabielany smakiem Justyny Mosiej (Białystok)

Obciach zabielany smakiem
Obciach zabielany smakiem

Sposób przygotowania:

  • Jelita cienkie namaczamy w wodzie przez około 5 godzin.
  • Namoczone jelita przewracamy na drugą stronę i oczyszczamy.
  • Przewracamy z powrotem.
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy.
  • Na patelni podsmażamy słoninę z przyprawami i cebulą pokrojoną w drobna kostkę.
  • Dodajemy czosnek granulowany.
  • Wysmażoną słoninę dodajemy do startych ziemniaków.
  • Dodajemy przyprawę uniwersalną i pieprz ziołowy.
  • Mieszamy całość i nadziewamy jelita cienkie zawiązując oba końca grubą nicią.
  • Smalec roztapiamy na blasze
  • Na smalcu układamy kiszkę i nakłuwamy patykiem do szaszłyków.
  • Piecze w temperaturze180°C stopni przez 1 godzinę.
  • Po godzinie przewracamy kiszkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
  • Do maślanki dodajemy pokrojonego ogórek i szczypiorek.
  • Doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem i octem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości