Nie płacz kochanie... Anny Górki-Zielińskiej (Poznań)

Nie płacz kochanie ładnie Ci w porach
Nie płacz kochanie ładnie Ci w porach
Nie płacz kochanie ładnie Ci w porach

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i por kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło
  • Dodajemy posiekaną cebulę i por
  • Podsmażamy całość
  • W międzyczasie gotujemy w wodzie włoszczyznę z kostkami rosołowymi.
  • Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażoną cebulę i por .
  • Gotujemy ok 40 minut.
  • Całość miksujemy.
  • W małej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę i mieszając rozprowadzamy w zupie.
  • Dodajemy śmietanę i po nalaniu do talerzy posypujemy serem.

Foccacia

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuszczamy w wodzie
  • Dodajemy około 2 łyżek mąki.
  • Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • W misce mieszamy mąkę z solą
  • Dodajemy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką przez około 10 minut. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Smarujemy blachę oliwą i palcami rozciągamy ciasto.
  • Posypujemy ziołami i pokrojonymi oliwkami.
  • W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C
  • Przed włożeniem blachy do piekarnika spryskujemy piekarnik wodą.
  • Pieczemy około 12-15 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości