Sposób przygotowania:
- Cebulę i por kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło
- Dodajemy posiekaną cebulę i por
- Podsmażamy całość
- W międzyczasie gotujemy w wodzie włoszczyznę z kostkami rosołowymi.
- Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażoną cebulę i por .
- Gotujemy ok 40 minut.
- Całość miksujemy.
- W małej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę i mieszając rozprowadzamy w zupie.
- Dodajemy śmietanę i po nalaniu do talerzy posypujemy serem.
Foccacia
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie
- Dodajemy około 2 łyżek mąki.
- Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
- W misce mieszamy mąkę z solą
- Dodajemy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto drewnianą łyżką przez około 10 minut. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Smarujemy blachę oliwą i palcami rozciągamy ciasto.
- Posypujemy ziołami i pokrojonymi oliwkami.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C
- Przed włożeniem blachy do piekarnika spryskujemy piekarnik wodą.
- Pieczemy około 12-15 minut.
podziel się: