Motyle w brzuchu Krzysztofa Lewandowskiego (Szczecin)

Motyle w brzuchu
Motyle w brzuchu

Krewetki - Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Krewetki umieszczamy na patelni.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę.
  • Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę.
  • Smażymy około 6 minut.

Mule - Sposób przygotowania:

  • Marchewki, cebulę i por kroimy w słupki
  • Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle.
  • Dodajemy czosnek i pietruszkę.
  • Warzywa dusimy do miękkości.
  • Dodajemy białe wino.
  • Powstały sos delikatnie solimy.
  • Po zredukowaniu wina o połowę dodajemy małże.
  • Gotujemy pod przykryciem do momentu aż wszystkie małże się otworzą.

Ośmiornica - Sposób przygotowania:

  • Rozmrożoną ośmiornicę opłukujemy.
  • Czyścimy z niejadalnych części.
  • Ośmiornicę umieszczamy w garnku.
  • Dodajemy obraną cebulę, kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe i zalewamy gorącą wodą.
  • Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy (Należy sprawdzić, czy widelec wbija się bez problemu w najgrubszą część).
  • Po ugotowaniu wyjmujemy ośmiornicę z wody i studzimy.
  • Ramiona ośmiornicy kroimy w krążki.
  • Na talerzu układamy kawałki ośmiornicy, posypujemy solą morską, papryką ostrą i słodką i obficie polewamy oliwą.
  • Pozostawiamy, aby mięso przeszło marynatą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości