Krewetki - Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Krewetki umieszczamy na patelni.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę.
- Smażymy około 6 minut.
Mule - Sposób przygotowania:
- Marchewki, cebulę i por kroimy w słupki
- Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle.
- Dodajemy czosnek i pietruszkę.
- Warzywa dusimy do miękkości.
- Dodajemy białe wino.
- Powstały sos delikatnie solimy.
- Po zredukowaniu wina o połowę dodajemy małże.
- Gotujemy pod przykryciem do momentu aż wszystkie małże się otworzą.
Ośmiornica - Sposób przygotowania:
- Rozmrożoną ośmiornicę opłukujemy.
- Czyścimy z niejadalnych części.
- Ośmiornicę umieszczamy w garnku.
- Dodajemy obraną cebulę, kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe i zalewamy gorącą wodą.
- Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy (Należy sprawdzić, czy widelec wbija się bez problemu w najgrubszą część).
- Po ugotowaniu wyjmujemy ośmiornicę z wody i studzimy.
- Ramiona ośmiornicy kroimy w krążki.
- Na talerzu układamy kawałki ośmiornicy, posypujemy solą morską, papryką ostrą i słodką i obficie polewamy oliwą.
- Pozostawiamy, aby mięso przeszło marynatą.
podziel się: