Motyle w brzuchu Krzysztofa Lewandowskiego (Szczecin)

Motyle w brzuchu
Motyle w brzuchu

Krewetki - Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozpuszczamy masło.
    • Krewetki umieszczamy na patelni.
      • Skrapiamy sokiem z cytryny.
        • Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę.
          • Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę.
            • Smażymy około 6 minut.

              Mule - Sposób przygotowania:

              • Marchewki, cebulę i por kroimy w słupki
                • Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle.
                  • Dodajemy czosnek i pietruszkę.
                    • Warzywa dusimy do miękkości.
                      • Dodajemy białe wino.
                        • Powstały sos delikatnie solimy.
                          • Po zredukowaniu wina o połowę dodajemy małże.
                            • Gotujemy pod przykryciem do momentu aż wszystkie małże się otworzą.

                              Ośmiornica - Sposób przygotowania:

                              • Rozmrożoną ośmiornicę opłukujemy.
                                • Czyścimy z niejadalnych części.
                                  • Ośmiornicę umieszczamy w garnku.
                                    • Dodajemy obraną cebulę, kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe i zalewamy gorącą wodą.
                                      • Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy (Należy sprawdzić, czy widelec wbija się bez problemu w najgrubszą część).
                                        • Po ugotowaniu wyjmujemy ośmiornicę z wody i studzimy.
                                          • Ramiona ośmiornicy kroimy w krążki.
                                            • Na talerzu układamy kawałki ośmiornicy, posypujemy solą morską, papryką ostrą i słodką i obficie polewamy oliwą.
                                              • Pozostawiamy, aby mięso przeszło marynatą.
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości