Morskie specjały, eskalopki i owocowy las, czyli odrobina fantazji na stole Marty

Morskie specjały, eskalopki i owocowy las, czyli odrobina fantazji na stole Marty
Morskie specjały, eskalopki i owocowy las, czyli odrobina fantazji na stole Marty

MARTA DUTKOWSKA

Przystawka

Morskie specjały à la Marcela

czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

· 200 dag krewetek

· lampka białego wina półwytrawnego

  • 2 łyżki masła
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1 cebula biała
  • świeża natka pietruszki
  • pieczywo czosnkowe

· 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy krewetki, które zalewamy białym winem. Dodajemy czosnek i pietruszkę, a po około 7 minutach do całości dodajemy serek topiony.

Morskie specjały
Morskie specjały

Danie główne

Eskalopki w towarzystwie bajkowego groszku

czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 500 dag polędwicy wieprzowej
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • 1 jajko
  • 1 paczka zielonego groszku
  • 1 śmietana kremówka
  • dwie lampki czerwonego wina
  • estragon
  • bukiet sałat
  • pomidory
  • słonecznik prażony
  • ocet winny
  • cukier
  • cytryna
  • sos balsamiczny
  • do ewentualnej dekoracji szczypior i pomidorki cherry

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni smażymy około 15 minut ubite kawałki polędwicy, podlewając je co jakiś czas czerwonym winem. Polędwicę dusimy pod przykryciem. Groch wrzucamy do gotującej się wody. Po około 15 minutach odcedzamy i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Do całości dodajemy trochę śmietany kremówki 30%. Trzemy ziemniaki, dodając jajko, mąkę oraz przyprawy. Formujemy placki i wrzucamy na rozgrzany olej, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Do bukietu sałat dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, podsmażony słonecznik, całość polewamy dressingiem.

Eskalopki  w towarzystwie groszku
Eskalopki w towarzystwie groszku

Deser

Owocowy las pod rozgrzaną kołderką mchu czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • mix mrożonych owoców
  • 3 łyżki masła
  • brązowy cukier
  • kieliszek brandy lub likieru
  • mąka
  • masło
  • cukier
  • śmietana 30%

Sposób przygotowania:

Mrożone owoce dusimy na maśle, dodając brązowy cukier. Po jego rozpuszczeniu dodajemy alkohol, który podpalamy, żeby wyparował. Gotowe owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowane wcześniej ciasto-kruszonkę wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po schłodzeniu trzemy je na tarce. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu zarumienioną kruszonkę ozdabiamy ubitą śmietaną.

Owocowy las
Owocowy las

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości