Beza - Sposób przygotowania:
- Białka miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy cukier oraz mąkę i miksujemy.
- Na blasze wyłożonej pergaminem robimy krążki bezowe.
- W piekarniku nagrzanym do 160°C pieczemy bezy przez 10-15 minut.
- Zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Brownie - Sposób przygotowania:
- Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem masła.
- Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem waniliowym.
- Masę jajeczną łączymy z czekoladą delikatnie mieszając
- Dodajemy mąkę i sól.
- Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 160°C.
Masa - Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki mieszamy tworząc jednolitą masę.
Sposób podania:
- Z ciasta brownie wykrawamy krążki.
- Każdy krążek smarujemy domową konfiturą poziomkowo-truskawkową i odrobioną masy mascarpone.
- Przekładamy krążkiem bezowym.
- Nakładamy drugi krążek brownie i ponownie smarujemy konfiturą i odrobiną masy mascarpone.
- Układamy kompozycję na talerzu i dekorujemy bezami, świeżymi owocami oraz łezkami z konfitury.
podziel się: