Mój pierwszy raz Szymona Czupkiewicza (Wrocław)

Mój pierwszy raz
Mój pierwszy raz

Beza - Sposób przygotowania:

  • Białka miksujemy na jednolitą masę.
  • Dodajemy cukier oraz mąkę i miksujemy.
  • Na blasze wyłożonej pergaminem robimy krążki bezowe.
  • W piekarniku nagrzanym do 160°C pieczemy bezy przez 10-15 minut.
  • Zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Brownie - Sposób przygotowania:

  • Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem masła.
  • Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem waniliowym.
  • Masę jajeczną łączymy z czekoladą delikatnie mieszając
  • Dodajemy mąkę i sól.
  • Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 160°C.

Masa - Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki mieszamy tworząc jednolitą masę.

Sposób podania:

  • Z ciasta brownie wykrawamy krążki.
  • Każdy krążek smarujemy domową konfiturą poziomkowo-truskawkową i odrobioną masy mascarpone.
  • Przekładamy krążkiem bezowym.
  • Nakładamy drugi krążek brownie i ponownie smarujemy konfiturą i odrobiną masy mascarpone.
  • Układamy kompozycję na talerzu i dekorujemy bezami, świeżymi owocami oraz łezkami z konfitury.
podziel się:

Pozostałe wiadomości