Jolanta Najborowska
PRZYSTAWKA
Zielono mi, czyli mix warzyw
(czas przygotowania: 30minut)
Składniki:
- 1/2 główki sałaty masłowej "strzępiastej"
- 2 duże garści sałaty roszponki
- 1 duża garść rukoli
- 1 cebula czerwona
- 3-4 średnie świeże pieczarki
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 10 dag szynki parmeńskiej (pokrojonej w cieniutkie plasterki)
- 10-15 dag twardego sera żółtego (włoskie są najlepsze- rodzaj według uznania)
- dodatki: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, cytryna, sól, pieprz, oliwki, kapary, ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na dużym talerzu z każdego rodzaju sałaty układamy po kilka listków. Sałatę masłową rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w talarki i dzielimy na krążki i układamy na sałacie. Pieczarki kroimy w plastry i układamy również na talarkach cebuli. Paprykę kroimy w drobną kostkę i układamy na pieczarkach. Dookoła warzywnej "piramidki" układamy połówki pomidorków, a na sam wierzch kładziemy usmażoną na suchej patelni szynkę – tzw. chrupiące chipsy. Całość obsypujemy startym na płaty serem żółtym. Każdy z gości sam doprawia przystawkę na talerzu, stosując wymienione w składnikach dodatki. Idealnie smakuje z grzanką zrobioną z bułki.
DANIE GŁÓWNE
Letnie polędwiczki z jarzynką
(czas przygotowania: 50 minut)
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżeczki masła
- 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
- 1 szklanka białych lub czerwonych winogron
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 gruszka pokrojona w grube plastry
- 1 łyżka cukru i masła
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone na ręczniku polędwiczki nacieramy solą czosnkiem i rozmarynem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy na rumiano kolejne polędwiczki. Żeby nie wystygły, trzymamy je w ciepłym piekarniku w temperaturze 100 stopni. W tym czasie wlewamy na patelnię, na której były smażone polędwiczki, wino i odparowujemy je. Dodajemy winogrona i polędwiczki. Wszystko razem dusimy na małym ogniu około 4-5 minut, aż mięso stanie się jędrne. Mięso przekładamy na talerz i przechowujemy, tak aby nie zaparowało w piekarniku. W tym czasie do sosu na patelni dodajemy 1 łyżkę masła i łyżeczkę sosu balsamicznego. Musimy wszystko zagotować. Gotowym sosem polewamy pokrojone na porcje polędwiczki. Na maśle przez 30-50 sekund podpiekamy plaster gruszki z obu stron. Gdy będzie gotowy, lekko obsypujemy jedną stronę cukrem trzcinowym i czekamy aż się rozpuści. "Oblaną" cukrem gruszkę podajemy do dekoracji polędwiczek.
Ziemniaki:
- 1 kg średniej wielkości młodych ziemniaków
- 1 pęczek kopru
- 2-3 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy masło i opiekamy je około 15-20 minut. Co minutę potrząsamy ziemniakami, aby równomiernie się opiekały, na koniec dodajemy koper i jeszcze przez minutę je opiekamy. Podajemy, gdy są rumiane.
Marchewka:
- 80 dag marchewki
- 1 łyżka masła
- woda
- sól
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plastry, następie zalewamy małą ilością wody, dodajemy sól, masło i na małym ogniu dusimy około 20 minut. Pilnujemy, aby woda zmniejszyła swoją objętość o połowę. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę cukru i przez 2-4 minuty dusimy stale mieszając, aż sos stanie się szklisty, połyskujący. Przed podaniem doprawiamy do smaku według uznania solą i cukrem.
DESER
Słoneczny tort
(czas przygotowania: 2 godziny)
Składniki:
- 1 krążek biszkoptu (może być gotowy)
- 1 paczka kawy cappuccino o smaku czekoladowym
- 2 śmietanki w proszku
- 0,25 l śmietanki do tortu (22% lub30%)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki rozpuszczonej i schłodzonej żelatyny
- 1 budyń ugotowany zgodnie z przepisem i 2 żółtkami (ostudzony)
- 1 kostka masła
- 2 puszki brzoskwiń
- do nasączenia: 150 ml ajerkoniaku
- do dekoracji: czekolada, 1 szklanka malin, 1 szklanka jeżyn lub innych miękkich owoców, podrumieniona paczka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy gotowy biszkopt, to wykładamy nim dno tortownicy i nasączamy ajerkoniakiem. Kawę cappuccino rozpuszczamy w rondelku z 1 szklanką mleka i podgrzewamy do idealnego rozpuszczenia. (Uwaga: nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie studzimy. W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do rozpuszczanego w mleku budyniu dodatkowo: 2 surowe żółtka i 2 łyżki cukru. Po zagotowaniu studzimy. Masło ucieramy z ostudzoną masą budyniową i otrzymujemy krem waniliowy, do którego możemy dodać 1-2 łyżki wódki.
Otrzymaną masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na warstwę kremu układamy pokrojone w cząstki brzoskwinie. Schładzamy całość w lodówce. W tym czasie miksujemy mleko razem ze śmietanką i ze śmietaną w proszku oraz powoli dodajemy schłodzoną wcześniej kawę. Kiedy masa będzie puszysta, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wylewamy gotową masę na chłodzony w lodówce biszkopt z białym kremem i brzoskwiniami. Całość ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy masy stężeją, zdejmujemy przy użyciu ciepłego noża obręcz tortownicy i tort ustawiamy na paterze. Letnią czekoladą oblewamy całość, boki obsypujemy płatkami migdałowymi (podpieczonymi wcześniej na suchej patelni). Wierzch tortu dekorujemy cząstkami brzoskwiń, malinami i jeżynami. Schładzamy do momentu podania na stół.
Autor: TVN