Mix warzyw, polędwiczki z jarzynką, słoneczny tort, czyli szczypta lata na talerzu prawniczki

Mix warzyw, polędwiczki z jarzynką, słoneczny tort, czyli szczypta lata na talerzu prawniczki
Mix warzyw, polędwiczki z jarzynką, słoneczny tort, czyli szczypta lata na talerzu prawniczki

Jolanta Najborowska

PRZYSTAWKA

Zielono mi, czyli mix warzyw

(czas przygotowania: 30minut)

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty masłowej "strzępiastej"
    • 2 duże garści sałaty roszponki
      • 1 duża garść rukoli
        • 1 cebula czerwona
          • 3-4 średnie świeże pieczarki
            • 10-12 pomidorków koktajlowych
              • 1/2 żółtej papryki
                • 1/2 czerwonej papryki
                  • 10 dag szynki parmeńskiej (pokrojonej w cieniutkie plasterki)
                    • 10-15 dag twardego sera żółtego (włoskie są najlepsze- rodzaj według uznania)
                      • dodatki: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, cytryna, sól, pieprz, oliwki, kapary, ziarna słonecznika

                        Sposób przygotowania:

                        Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na dużym talerzu z każdego rodzaju sałaty układamy po kilka listków. Sałatę masłową rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w talarki i dzielimy na krążki i układamy na sałacie. Pieczarki kroimy w plastry i układamy również na talarkach cebuli. Paprykę kroimy w drobną kostkę i układamy na pieczarkach. Dookoła warzywnej "piramidki" układamy połówki pomidorków, a na sam wierzch kładziemy usmażoną na suchej patelni szynkę – tzw. chrupiące chipsy. Całość obsypujemy startym na płaty serem żółtym. Każdy z gości sam doprawia przystawkę na talerzu, stosując wymienione w składnikach dodatki. Idealnie smakuje z grzanką zrobioną z bułki.

                        Zielono mi, czyli mix warzyw
                        Zielono mi, czyli mix warzyw

                        DANIE GŁÓWNE

                        Letnie polędwiczki z jarzynką

                        (czas przygotowania: 50 minut)

                        Składniki:

                        • 3-4 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
                          • 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
                            • 1 łyżeczka soli morskiej
                              • 3 łyżeczki masła
                                • 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
                                  • 1/2 szklanka białego wytrawnego wina
                                    • 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
                                      • 1 szklanka białych lub czerwonych winogron
                                        • 1 łyżka sosu balsamicznego
                                          • 1 gruszka pokrojona w grube plastry
                                            • 1 łyżka cukru i masła

                                              Sposób przygotowania:

                                              Umyte i osuszone na ręczniku polędwiczki nacieramy solą czosnkiem i rozmarynem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy na rumiano kolejne polędwiczki. Żeby nie wystygły, trzymamy je w ciepłym piekarniku w temperaturze 100 stopni. W tym czasie wlewamy na patelnię, na której były smażone polędwiczki, wino i odparowujemy je. Dodajemy winogrona i polędwiczki. Wszystko razem dusimy na małym ogniu około 4-5 minut, aż mięso stanie się jędrne. Mięso przekładamy na talerz i przechowujemy, tak aby nie zaparowało w piekarniku. W tym czasie do sosu na patelni dodajemy 1 łyżkę masła i łyżeczkę sosu balsamicznego. Musimy wszystko zagotować. Gotowym sosem polewamy pokrojone na porcje polędwiczki. Na maśle przez 30-50 sekund podpiekamy plaster gruszki z obu stron. Gdy będzie gotowy, lekko obsypujemy jedną stronę cukrem trzcinowym i czekamy aż się rozpuści. "Oblaną" cukrem gruszkę podajemy do dekoracji polędwiczek.

                                              Ziemniaki:

                                              • 1 kg średniej wielkości młodych ziemniaków
                                                • 1 pęczek kopru
                                                  • 2-3 łyżki masła
                                                    • sól

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy masło i opiekamy je około 15-20 minut. Co minutę potrząsamy ziemniakami, aby równomiernie się opiekały, na koniec dodajemy koper i jeszcze przez minutę je opiekamy. Podajemy, gdy są rumiane.

                                                      Marchewka:

                                                      • 80 dag marchewki
                                                        • 1 łyżka masła
                                                          • woda
                                                            • sól
                                                              • łyżeczka cukru

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plastry, następie zalewamy małą ilością wody, dodajemy sól, masło i na małym ogniu dusimy około 20 minut. Pilnujemy, aby woda zmniejszyła swoją objętość o połowę. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę cukru i przez 2-4 minuty dusimy stale mieszając, aż sos stanie się szklisty, połyskujący. Przed podaniem doprawiamy do smaku według uznania solą i cukrem.

                                                                Letnie polędwiczki z jarzynką
                                                                Letnie polędwiczki z jarzynką

                                                                DESER

                                                                Słoneczny tort

                                                                (czas przygotowania: 2 godziny)

                                                                Składniki:

                                                                • 1 krążek biszkoptu (może być gotowy)
                                                                  • 1 paczka kawy cappuccino o smaku czekoladowym
                                                                    • 2 śmietanki w proszku
                                                                      • 0,25 l śmietanki do tortu (22% lub30%)
                                                                        • 1 szklanka mleka
                                                                          • 3 łyżeczki rozpuszczonej i schłodzonej żelatyny
                                                                            • 1 budyń ugotowany zgodnie z przepisem i 2 żółtkami (ostudzony)
                                                                              • 1 kostka masła
                                                                                • 2 puszki brzoskwiń
                                                                                  • do nasączenia: 150 ml ajerkoniaku
                                                                                    • do dekoracji: czekolada, 1 szklanka malin, 1 szklanka jeżyn lub innych miękkich owoców, podrumieniona paczka płatków migdałowych

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Jeśli mamy gotowy biszkopt, to wykładamy nim dno tortownicy i nasączamy ajerkoniakiem. Kawę cappuccino rozpuszczamy w rondelku z 1 szklanką mleka i podgrzewamy do idealnego rozpuszczenia. (Uwaga: nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie studzimy. W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do rozpuszczanego w mleku budyniu dodatkowo: 2 surowe żółtka i 2 łyżki cukru. Po zagotowaniu studzimy. Masło ucieramy z ostudzoną masą budyniową i otrzymujemy krem waniliowy, do którego możemy dodać 1-2 łyżki wódki.

                                                                                      Otrzymaną masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na warstwę kremu układamy pokrojone w cząstki brzoskwinie. Schładzamy całość w lodówce. W tym czasie miksujemy mleko razem ze śmietanką i ze śmietaną w proszku oraz powoli dodajemy schłodzoną wcześniej kawę. Kiedy masa będzie puszysta, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wylewamy gotową masę na chłodzony w lodówce biszkopt z białym kremem i brzoskwiniami. Całość ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy masy stężeją, zdejmujemy przy użyciu ciepłego noża obręcz tortownicy i tort ustawiamy na paterze. Letnią czekoladą oblewamy całość, boki obsypujemy płatkami migdałowymi (podpieczonymi wcześniej na suchej patelni). Wierzch tortu dekorujemy cząstkami brzoskwiń, malinami i jeżynami. Schładzamy do momentu podania na stół.

                                                                                      Słoneczny tort
                                                                                      Słoneczny tort

                                                                                      Autor: TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                      "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                      "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                      W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                      W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                      "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                      "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                      "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                      "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                      Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                      Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!