„Miseczka Ce” Adama Zdanowicza (Białystok)

Miseczka C
Miseczka C

Sposób przygotowania:

Czekoladowa miseczka

  • 4 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  • Na tacy kładziemy papier do pieczenia i formujemy 4 czekoladowe koła o średnicy ok. 4-6 cm.
  • 4 nadmuchane baloniki zanurzamy do połowy w roztopionej czekoladzie i stawiamy na czekoladowych kołach – podstawkach.
  • Tackę z balonikami wstawiamy do lodówki do stężenia.

Krem

  • roztapiamy 2,5 tabliczki czekolady w mikrofali (1 mleczna i 1,5 gorzkiej czekolady).
  • Odmierzamy ok. 150 ml śmietany, wlewamy do miseczki z kawałkami czekolady i rozpuszczamy taką mieszankę w mikrofalówce.
  • ustawiamy mikrofalówkę na 360W lub 600W
  • miseczkę z czekoladą i śmietaną podgrzewamy 3-4 razy przez 1 min, po każdej minucie mieszamy zawartość miseczki ( tzn. podgrzewamy przez 1 min. I następnie mieszamy, podgrzewamy przez 1 min- mieszamy i tak 3-4 razy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady).
  • Pozostałe 350 ml śmietany ubijamy mikserem. W trakcie ubijania dodajemy szczyptę soli i 1 łyżkę cukru pudru. Aby śmietana lepiej się ubijała, powinna być schłodzona. Nie ubijamy zbyt długo, żeby nie powstało masło.
  • W drugiej misce ucieramy mikserem serek maskarpone i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietanę. Miksujemy.
  • Dodajemy wystudzoną czekoladę i dalej miksujemy.
  • Wstawiamy do lodówki do ochłodzenia.
  • Czekoladowe miseczki napełniamy masą czekoladowo-śmietanową
  • Dekorujemy owocami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości