ALEKSANDRA HOROSZKIEWICZ
Przystawka
Miniszaszłyki śliwkowe z dyniowym kremem
czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
· 1 dynia masłowa (około 600 g)
- 1 duża cebula
- 700 ml bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 200 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżeczki oleju z pestek dyni
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 12 suszonych śliwek kalifornijskich
- 12 cienkich plastrów boczku wędzonego
Sposób przygotowania:
Dynię myjemy, obieramy i usuwamy z niej pestki. Wnętrze kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na rozgrzanym w dużym garnku oleju. Pokrojoną dynię dodajemy do cebuli i dusimy około 5 minut. Wlewamy bulion i całość gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy liść laurowy. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy liść laurowy, resztę miksujemy. Dodajemy mleko i ponownie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Podajemy w podgrzanych miseczkach. Wierzch polewamy śmietaną. Można udekorować posiekaną natką pietruszki.
Miniszaszłyki:
Każdą śliwkę owijamy ciasno boczkiem i nabijamy na wykałaczkę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Śliwki owinięte boczkiem układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy około 15 – 20 minut. Podajemy z kremem dyniowym.
Danie główne
Roladki wieprzowe otoczone słodkim mango
czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe każda po 450 g
- 40 g sera feta
- 8 sztuk szparagów z zalewy
- 8 sztuk suszonych pomidorów
- 80 g pomidorów z puszki
- dwa ząbki czosnku
- kilka liści bazylii
- sól
- pieprz
- 40 g sera mascarpone
Składniki na sałatkę:
- 120 g młodych liści szpinaku
- 80 g liści rukoli
- 4 średnie pomidory
- mango
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Mięso płuczemy i osuszamy. Polędwiczki kroimy na 10 części. Każdą rozbijamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym z kotletów układamy plaster sera feta, szparag i suszonego pomidora. Zwijamy w roladki i układamy w brytfance. Miksujemy pomidory, czosnek i bazylię, a następnie zalewamy mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Do słoiczka wsypujemy zioła, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy olej i sok z cytryny. Całość schładzamy. Na dużym talerzu układamy liście szpinaku, rukoli, pokrojone w paski mango oraz ćwiartki pomidorów. Całość polewamy schłodzonym sosem. Na warzywach układamy roladki oraz ser mascarpone. Można udekorować listkami świeżej pietruszki.
Deser:
Zapiekane owoce w puszystej pierzynce
(czas przygotowania: 1 godzina)Składniki:
- 200 g malin lub truskawek
- puszka moreli w syropie
- 80 g borówek amerykańskich
- 3 łyżki syropu klonowego
- łyżka margaryny
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka bardzo zimnej wody
- łyżeczka octu winnego
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Pod koniec mieszamy masę z łyżką wody i octem winnym. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na spodzie układamy owoce, polewamy syropem i przykrywamy masą. Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy, aż wierzch deseru stwardnieje. Całość dekorujemy bitą śmietaną.
Autor: TVN