Sposób przygotowania:
Sos cytrynowy
● Cytryny parzymy
● Ocieramy skórkę z cytryny.
● Wyciskamy sok.
● W rondlu roztrzepujemy za pomocą rózgi jajka, żółtka i cukier.
● Cały czas mieszając podgrzewamy na małym płomieniu
● Dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu
● Odstawiamy do całkowitego wystudzenia
● Odmierzamy 100 ml wystudzonego kremu i mieszamy0 z jogurtem.
Beza
● Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
● Dodajemy ½ łyżeczki octu winnego.
● Cały czas miksując dodajemy po łyżce cukier, tak by cały się rozpuścił.
● Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
● Na papier wykładamy ubite białka w kształcie okręgów, wygładzając ich powierzchnię i robiąc niewielkie wgłębienie po środku każdego z nich.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze180°C przez 5 minut.
● Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez kolejne 90 min.
● Po tym czasie piekarnik uchylamy i pozostawiamy, co całkowitego wystudzenia
● We wgłębienie upieczonej bezy wykładamy część kremu cytrynowego bez jogurtu.
● Na wierzch wykładamy owoce.
● Polewamy sosem cytrynowym z jogurtem