Miękkie lądowanie Jakuba Matuszewskiego (Warszawa)

Miękkie lądowanie
Miękkie lądowanie

Spód

Sposób przygotowania:

  • Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy grubo 2 łyżkami masła
  • Mąkę łączymy z cukrem i solą
  • Dodajemy pokrojone na kawałki masło i ugniatamy ręcznie
  • Dodajemy żółtko i wodę i dalej zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą i gładką masę,
  • Z powstałej masy tworzymy kulę i zawijamy w papier do pieczenia
  • Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut

Krem cytrynowy

Sposób przygotowania:

  • Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i przecedzamy przez sito
  • Mieszankę soków wlewamy do garnka
  • Dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i cukier
  • Mieszamy i zagotowujemy
  • Gdy masa zgęstnieje zestawiamy z ognia
  • Do gorącej masy dodajemy pokrojone na kawałki masło
  • Mieszamy energicznie, aż masło się roztopi i połączy z masą
  • Następnie dodajemy jajko, 3 żółtka i szybko mieszamy

Beza

Sposób przygotowania:

  • Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem
  • Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas ubijając
  • Ubijamy białka jeszcze przez 2 - 3 minuty
  • Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną

Przygotowanie całości:

  • Na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem
  • Wyrównujemy powierzchnię i układamy pianę z białek
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C
  • Pieczemy przez 20 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona
  • Po upieczeniu studzimy
podziel się:

Pozostałe wiadomości