Miękkie lądowanie Jakuba Matuszewskiego (Warszawa)

Miękkie lądowanie
Miękkie lądowanie

Spód

Sposób przygotowania:

  • Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy grubo 2 łyżkami masła
    • Mąkę łączymy z cukrem i solą
      • Dodajemy pokrojone na kawałki masło i ugniatamy ręcznie
        • Dodajemy żółtko i wodę i dalej zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą i gładką masę,
          • Z powstałej masy tworzymy kulę i zawijamy w papier do pieczenia
            • Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut

              Krem cytrynowy

              Sposób przygotowania:

              • Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i przecedzamy przez sito
                • Mieszankę soków wlewamy do garnka
                  • Dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i cukier
                    • Mieszamy i zagotowujemy
                      • Gdy masa zgęstnieje zestawiamy z ognia
                        • Do gorącej masy dodajemy pokrojone na kawałki masło
                          • Mieszamy energicznie, aż masło się roztopi i połączy z masą
                            • Następnie dodajemy jajko, 3 żółtka i szybko mieszamy

                              Beza

                              Sposób przygotowania:

                              • Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem
                                • Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas ubijając
                                  • Ubijamy białka jeszcze przez 2 - 3 minuty
                                    • Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną

                                      Przygotowanie całości:

                                      • Na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem
                                        • Wyrównujemy powierzchnię i układamy pianę z białek
                                          • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C
                                            • Pieczemy przez 20 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona
                                              • Po upieczeniu studzimy
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości