Spód
Sposób przygotowania:
- Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy grubo 2 łyżkami masła
- Mąkę łączymy z cukrem i solą
- Dodajemy pokrojone na kawałki masło i ugniatamy ręcznie
- Dodajemy żółtko i wodę i dalej zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą i gładką masę,
- Z powstałej masy tworzymy kulę i zawijamy w papier do pieczenia
- Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut
Krem cytrynowy
Sposób przygotowania:
- Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i przecedzamy przez sito
- Mieszankę soków wlewamy do garnka
- Dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i cukier
- Mieszamy i zagotowujemy
- Gdy masa zgęstnieje zestawiamy z ognia
- Do gorącej masy dodajemy pokrojone na kawałki masło
- Mieszamy energicznie, aż masło się roztopi i połączy z masą
- Następnie dodajemy jajko, 3 żółtka i szybko mieszamy
Beza
Sposób przygotowania:
- Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem
- Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas ubijając
- Ubijamy białka jeszcze przez 2 - 3 minuty
- Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną
Przygotowanie całości:
- Na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem
- Wyrównujemy powierzchnię i układamy pianę z białek
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C
- Pieczemy przez 20 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona
- Po upieczeniu studzimy
podziel się: