Sposób przygotowania:
- Aby przygotować marynatę w moździerzu ucieramy ziarna jałowca i pieprzu kolorowego.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, majeranek, cząber, pieprz ziołowy, maggi, pokrojone liście lubczyku, liście laurowe oraz 1 łyżkę oleju rzepakowego.
- Skoki z królika myjemy, osuszamy i każdą część nacieramy przygotowaną marynatą.
- Odstawiamy królika do lodówki na minimum 10 godzin.
- Każdą część królika oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle przez 3 minuty z każdej strony, aby włókna mięsa dobrze się pozamykały.
- Zdejmujemy z patelni.
- W garnku na 1 łyżce oleju rzepakowego szklimy cebulę, marchewkę i pietruszkę.
- Dodajemy kurki, mięso z królika i zalewamy winem.
- Gdy alkohol z wina odparuje, zalewamy bulionem.
- Garnek zamykamy pokrywą szybkowarową i ustawiamy na 6 minut gotowania.
- Czekamy, aż pokrywa się otworzy.
- Dodajemy śmietanę i gotujemy przez 5 minut.
- Na koniec danie posypujemy koperkiem.
Carpaccio:
- Buraki w łupinkach nakłuwamy wielokrotnie widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i tymiankiem
- Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C
- Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
- Układamy na talerzu, na środku posypujemy rukolą i pokruszonym kozim serem.
- Carpaccio polewamy sosem z oliwy i sosu balsamicznego.
- Posypujemy płatkami migdałów.
Gnocchi:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach
- Obieramy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy przesianą mąkę, kurkumę i jajko.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wyrabiamy ciasto na gładką masę, aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto dzielimy na 4 porcje, podsypujemy mąką i formujemy wałek o średnicy centymetra.
- Kroimy w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki.
- Na powierzchni robimy wgłębienia widelcem odciskając go wypukłą stroną.
- Kluski wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody.
- Wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch.
podziel się: