Marchewkowe skoki Anny Szewczyk (Szczecin)

Marchewkowe skoki
Marchewkowe skoki

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować marynatę w moździerzu ucieramy ziarna jałowca i pieprzu kolorowego.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, majeranek, cząber, pieprz ziołowy, maggi, pokrojone liście lubczyku, liście laurowe oraz 1 łyżkę oleju rzepakowego.
  • Skoki z królika myjemy, osuszamy i każdą część nacieramy przygotowaną marynatą.
  • Odstawiamy królika do lodówki na minimum 10 godzin.
  • Każdą część królika oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle przez 3 minuty z każdej strony, aby włókna mięsa dobrze się pozamykały.
  • Zdejmujemy z patelni.
  • W garnku na 1 łyżce oleju rzepakowego szklimy cebulę, marchewkę i pietruszkę.
  • Dodajemy kurki, mięso z królika i zalewamy winem.
  • Gdy alkohol z wina odparuje, zalewamy bulionem.
  • Garnek zamykamy pokrywą szybkowarową i ustawiamy na 6 minut gotowania.
  • Czekamy, aż pokrywa się otworzy.
  • Dodajemy śmietanę i gotujemy przez 5 minut.
  • Na koniec danie posypujemy koperkiem.

Carpaccio:

  • Buraki w łupinkach nakłuwamy wielokrotnie widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i tymiankiem
  • Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C
  • Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
  • Układamy na talerzu, na środku posypujemy rukolą i pokruszonym kozim serem.
  • Carpaccio polewamy sosem z oliwy i sosu balsamicznego.
  • Posypujemy płatkami migdałów.

Gnocchi:

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach
  • Obieramy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
  • Dodajemy przesianą mąkę, kurkumę i jajko.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wyrabiamy ciasto na gładką masę, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Ciasto dzielimy na 4 porcje, podsypujemy mąką i formujemy wałek o średnicy centymetra.
  • Kroimy w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki.
  • Na powierzchni robimy wgłębienia widelcem odciskając go wypukłą stroną.
  • Kluski wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody.
  • Wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch.
podziel się:

Pozostałe wiadomości