Maki po polsku Anny Kowalczyk (Bielsko-Biała)

Maki po polsku
Maki po polsku

Sposób przygotowania:

  • 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku i dodajemy posiekana cebulę, którą smażymy tak długo aż się zeszkli. Następnie wsypujemy kaszę i dolewamy wywar z grzybów i chochle wody oraz białe wino.
  • Mieszamy, tak długo aż kasza "wypije" cały płyn. Wówczas dolewamy kolejną chochle wody i mieszamy, czekając aż płyn zniknie.
  • Czynność powtarzamy tak długo aż kasza będzie miękka (ok. 20 min). Na koniec gdy już płyn odparuje dodajemy resztę masła i parmezan, który spowoduje zlepienie się kaszy.
  • Kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Nakładamy ją na nori, układamy na niej wcześniej pocięte w paski : 1 pasek ogórka, parę grzybów, suszone pomidory, blanszowaną marchewkę. Wzdłuż kaszy smarujemy wąski pasek jogurtu z chrzanem. Całość zwijamy jak sushi, kroimy na 6 równych kawałków.
  • Podajemy z grzybkami marynowanymi w miseczce oraz chrzanem z jogurtem ( do zamoczenia kawałków).
podziel się:

Pozostałe wiadomości