Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki

Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki
Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki

AGNIESZKA GOŁĘBIOWSKA

Przystawka:

Łosoś w sosie teriyaki

podany na rukoli z orzechowo - balsamiczną nutą

Składniki:

  • 1 filet z łososia ok. 450 g
  • 4 ząbki czosnku
  • sos teriyaki
  • 10 g masła
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 500 g rukoli
  • kilka orzechów włoskich
  • 1/2 gruszki
  • 1 figa
  • 100 g sera feta
  • ocet balsamiczny
  • olej z oliwek

Sposób przygotowania:

Filet z łososia przyprawiamy solą, pieprzem i bardzo drobno posiekanym czosnkiem. Na wierzch kładziemy kilka wiórek prawdziwego masła. Pieczemy ok. 30 minut w folii aluminiowej w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odwijamy rybę i polewamy ją sosem teriyaki. Pieczemy jeszcze kilka minut, aby sos się skarmelizował. Upieczonego łososia podajemy na sałacie z rukoli z orzechami i pokrojoną w cienkie plastry gruszką. Sałatę skrapiamy olejem balsamicznym.

Łosoś w sosie teriyaki
Łosoś w sosie teriyaki

Danie główne:

Morelowy indyk z kopytkami smażonymi na świeżym rozmarynie

Składniki:

  • pierś indyka średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 300 g suszonych moreli
  • sól, pieprz
  • oliwa i odrobina masła do smaku
  • 400 ml śmietanki
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sałata
  • pęczek zielonych i białych szparagów
  • mix sałat
  • olej z pestek winogron
  • orzeszki pinii
  • cytryna
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Pierś indyka nakłuwamy nożem. W powstałe nakłucia wkładamy morele. Następnie smarujemy oliwą, solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka i dodajemy masło. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania mocno przyrumienionego mięsa i cebuli. Powstały w trakcie pieczenia sos podlewamy śmietanką. Podajemy z kopytkami, sałatą, szparagami, prażonymi orzeszkami pinii oraz sosem vinegret.

Kopytka:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy i formujemy kopytka, które gotujemy w osolonej wodzie. Po lekkim ostygnięciu podsmażamy kopytka na maśle i oliwie z dodatkiem rozmarynu.

Morelowy indyk z kopytkami
Morelowy indyk z kopytkami

Deser:

Truskawki na waniliowo - bezowej śmietanie

Bezy:

· 4 białka

  • 250 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Składniki:

  • kilka większych bez
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 150 ml cytrynowego likieru
  • 1 szklanka mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 laski prawdziwej wanilii
  • 4 szklanki truskawek/malin
  • płatki migdałów do przybrania

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy, dodają w trakcie po jednej łyżeczce cukru pudru. Następnie dodajemy odrobinę soku. Ubijamy aż masa będzie gładka i sztywna. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy bezy o dowolnym kształcie ok. 50 minut. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

W salaterce układamy warstwowo bezy, następnie zalewamy kremem waniliowo- śmietanowym z dodatkiem mascarpone. Krem uzyskujemy ubijając na sztywno śmietanę z wanilią i dodając do niej powoli serek mascarpone. Układamy świeże, pokrojone w ćwiartki truskawki lub maliny (najlepiej podać owoce sezonowe). Warstwy powtarzamy i dekorujemy tymi samymi owocami oraz prażonymi płatkami migdałowymi lub opcjonalnie płatkami w karmelu.

Truskawki na waniliowo-bezowej śmietanie
Truskawki na waniliowo-bezowej śmietanie

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości