Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki

Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki
Łosoś, morelowy indyk i truskawki, czyli kreatywna kuchnia menadżerki

AGNIESZKA GOŁĘBIOWSKA

Przystawka:

Łosoś w sosie teriyaki

podany na rukoli z orzechowo - balsamiczną nutą

Składniki:

  • 1 filet z łososia ok. 450 g
    • 4 ząbki czosnku
      • sos teriyaki
        • 10 g masła
          • sól, pieprz świeżo zmielony
            • 500 g rukoli
              • kilka orzechów włoskich
                • 1/2 gruszki
                  • 1 figa
                    • 100 g sera feta
                      • ocet balsamiczny
                        • olej z oliwek

                          Sposób przygotowania:

                          Filet z łososia przyprawiamy solą, pieprzem i bardzo drobno posiekanym czosnkiem. Na wierzch kładziemy kilka wiórek prawdziwego masła. Pieczemy ok. 30 minut w folii aluminiowej w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odwijamy rybę i polewamy ją sosem teriyaki. Pieczemy jeszcze kilka minut, aby sos się skarmelizował. Upieczonego łososia podajemy na sałacie z rukoli z orzechami i pokrojoną w cienkie plastry gruszką. Sałatę skrapiamy olejem balsamicznym.

                          Łosoś w sosie teriyaki
                          Łosoś w sosie teriyaki

                          Danie główne:

                          Morelowy indyk z kopytkami smażonymi na świeżym rozmarynie

                          Składniki:

                          • pierś indyka średniej wielkości
                            • 1 duża cebula
                              • 300 g suszonych moreli
                                • sól, pieprz
                                  • oliwa i odrobina masła do smaku
                                    • 400 ml śmietanki
                                      • 1 kg ziemniaków
                                        • ok. 300 g mąki pszennej
                                          • 1 jajko
                                            • kilka gałązek rozmarynu
                                              • sałata
                                                • pęczek zielonych i białych szparagów
                                                  • mix sałat
                                                    • olej z pestek winogron
                                                      • orzeszki pinii
                                                        • cytryna
                                                          • ząbek czosnku

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Pierś indyka nakłuwamy nożem. W powstałe nakłucia wkładamy morele. Następnie smarujemy oliwą, solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka i dodajemy masło. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania mocno przyrumienionego mięsa i cebuli. Powstały w trakcie pieczenia sos podlewamy śmietanką. Podajemy z kopytkami, sałatą, szparagami, prażonymi orzeszkami pinii oraz sosem vinegret.

                                                            Kopytka:

                                                            Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy i formujemy kopytka, które gotujemy w osolonej wodzie. Po lekkim ostygnięciu podsmażamy kopytka na maśle i oliwie z dodatkiem rozmarynu.

                                                            Morelowy indyk z kopytkami
                                                            Morelowy indyk z kopytkami

                                                            Deser:

                                                            Truskawki na waniliowo - bezowej śmietanie

                                                            Bezy:

                                                            · 4 białka

                                                            • 250 dag cukru pudru
                                                              • 1 łyżeczka soku cytrynowego

                                                                Składniki:

                                                                • kilka większych bez
                                                                  • 2 szklanki śmietany kremówki
                                                                    • 150 ml cytrynowego likieru
                                                                      • 1 szklanka mascarpone
                                                                        • 4 łyżeczki cukru
                                                                          • 3 laski prawdziwej wanilii
                                                                            • 4 szklanki truskawek/malin
                                                                              • płatki migdałów do przybrania

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Białka ubijamy, dodają w trakcie po jednej łyżeczce cukru pudru. Następnie dodajemy odrobinę soku. Ubijamy aż masa będzie gładka i sztywna. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy bezy o dowolnym kształcie ok. 50 minut. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

                                                                                W salaterce układamy warstwowo bezy, następnie zalewamy kremem waniliowo- śmietanowym z dodatkiem mascarpone. Krem uzyskujemy ubijając na sztywno śmietanę z wanilią i dodając do niej powoli serek mascarpone. Układamy świeże, pokrojone w ćwiartki truskawki lub maliny (najlepiej podać owoce sezonowe). Warstwy powtarzamy i dekorujemy tymi samymi owocami oraz prażonymi płatkami migdałowymi lub opcjonalnie płatkami w karmelu.

                                                                                Truskawki na waniliowo-bezowej śmietanie
                                                                                Truskawki na waniliowo-bezowej śmietanie

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!