EWELINA ZIELIŃSKA
PRZYSTAWKA
Łosoś na zielonej pierzynce
czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 opakowanie 100 g łososia wędzonego na zimno
- pół główki sałaty
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 mała papryka
- pół papryczki chili
- ¼ szklanki majonezu
- ¼ szklanki śmietanki
- koperek
- pół łyżki cukru do smaku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oraz papryczki chili kroimy w niewielkie kosteczki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na talerzu układamy sałatkę i pomidorki, na wierzch kładziemy rozdrobnionego na kawałki łososia. Danie polewamy sosem z majonezu, śmietanki, drobno posiekanego koperku, przyprawionego do smaku solą, pieprzem i cukrem.
DANIE GŁÓWNE
Kacza fantazja na borowikach
czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- pieprz
- sól
- 3 jabłka
- olej do smażenia
- 1,5 kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Myjemy, solimy i pieprzymy piersi z kaczki. Podsmażamy je na patelni zalanej olejem do momentu aż się zarumienią. Kaczkę wraz z olejem przekładamy na blachę. Dodajemy jabłka pokrojone w plasterki. Wszystko razem wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Na talerzu kładziemy pokrojone w paski piersi, ziemniaczki, a obok nalewamy sos z borowików.
Sos z borowików
Składniki:
- olej do smażenia
- 0,5 kg borowików
- 1 duża cebula
- 1/4 szklanki wody
- 200 ml śmietanki 18%
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone borowiki. Na osobnej patelni smażymy cebulkę. Cebulkę przerzucamy do patelni z borowikami, całość zalewamy ¼ szklanki wody i dodajemy śmietankę. Wszystko razem gotujemy przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
DESER
Kremowa przygoda z truskawkami
czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 kg truskawek
- 20 dag cukru pudru
- ½ tabliczki czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wstawiamy do piekarnika według zaleceń na opakowaniu. Truskawki dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę truskawek kroimy w cienkie paseczki, drugą miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania musu truskawkowego. Czekoladę roztapiamy i wylewamy ją na folię aluminiową, tworząc średniej grubości pasek, a następnie odkładamy do stwardnienia. Upieczone ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Na każdy z prostokątów kładziemy warstwę pokrojonych wcześniej truskawek. Na wierzch kładziemy kolejną warstwę ciasta, a następnie warstwę kremu. Na koniec, po ułożeniu ostatniej warstwy ciasta, całość posypujemy cukrem pudrem. Otrzymaną piramidę dekorujemy kawałkami stwardniałej czekolady, a obok polewamy mus truskawkowy.
Krem
Składniki:
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 4 łyżki cukru
- kostka masła
Sposób przygotowania:
Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niego budyń i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, dodajemy rozcieńczony wcześniej budyń oraz 4 łyżki cukru. Całość ponownie dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do chłodnego miejsca. Co jakiś czas masę mieszamy. Po ostudzeniu masy dodajemy do niej kostkę masła i całość mieszamy mikserem.
Autor: TVN