Łosoś, kacza fantazja i przygoda z truskawkami- różnorodność smaków instruktorki fitness

Łosoś, kacza fantazja i przygoda z truskawkami- różnorodność smaków instruktorki fitness
Łosoś, kacza fantazja i przygoda z truskawkami- różnorodność smaków instruktorki fitness

EWELINA ZIELIŃSKA

PRZYSTAWKA

Łosoś na zielonej pierzynce

czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie 100 g łososia wędzonego na zimno
  • pół główki sałaty
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała papryka
  • pół papryczki chili
  • ¼ szklanki majonezu
  • ¼ szklanki śmietanki
  • koperek
  • pół łyżki cukru do smaku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oraz papryczki chili kroimy w niewielkie kosteczki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na talerzu układamy sałatkę i pomidorki, na wierzch kładziemy rozdrobnionego na kawałki łososia. Danie polewamy sosem z majonezu, śmietanki, drobno posiekanego koperku, przyprawionego do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Łosoś na zielonej pierzynce
Łosoś na zielonej pierzynce

DANIE GŁÓWNE

Kacza fantazja na borowikach

czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • pieprz
  • sól
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • 1,5 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Myjemy, solimy i pieprzymy piersi z kaczki. Podsmażamy je na patelni zalanej olejem do momentu aż się zarumienią. Kaczkę wraz z olejem przekładamy na blachę. Dodajemy jabłka pokrojone w plasterki. Wszystko razem wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Na talerzu kładziemy pokrojone w paski piersi, ziemniaczki, a obok nalewamy sos z borowików.

Sos z borowików

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 0,5 kg borowików
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki wody
  • 200 ml śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone borowiki. Na osobnej patelni smażymy cebulkę. Cebulkę przerzucamy do patelni z borowikami, całość zalewamy ¼ szklanki wody i dodajemy śmietankę. Wszystko razem gotujemy przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kacza fantazja ma borowikach
Kacza fantazja ma borowikach

DESER

Kremowa przygoda z truskawkami

czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg truskawek
  • 20 dag cukru pudru
  • ½ tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie wstawiamy do piekarnika według zaleceń na opakowaniu. Truskawki dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę truskawek kroimy w cienkie paseczki, drugą miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania musu truskawkowego. Czekoladę roztapiamy i wylewamy ją na folię aluminiową, tworząc średniej grubości pasek, a następnie odkładamy do stwardnienia. Upieczone ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Na każdy z prostokątów kładziemy warstwę pokrojonych wcześniej truskawek. Na wierzch kładziemy kolejną warstwę ciasta, a następnie warstwę kremu. Na koniec, po ułożeniu ostatniej warstwy ciasta, całość posypujemy cukrem pudrem. Otrzymaną piramidę dekorujemy kawałkami stwardniałej czekolady, a obok polewamy mus truskawkowy.

Krem

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła

Sposób przygotowania:

Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niego budyń i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, dodajemy rozcieńczony wcześniej budyń oraz 4 łyżki cukru. Całość ponownie dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do chłodnego miejsca. Co jakiś czas masę mieszamy. Po ostudzeniu masy dodajemy do niej kostkę masła i całość mieszamy mikserem.

Kremowa przygoda z truskawkami
Kremowa przygoda z truskawkami

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości