Lejkowce dęte, dzwonki i malinowy deser- nietypowe potrawy Łukasza

Lejkowce dęte, dzwonki i malinowy deser- nietypowe potrawy Łukasza
Lejkowce dęte, dzwonki i malinowy deser- nietypowe potrawy Łukasza

ŁUKASZ BRZEZIŃSKI

PRZYSTAWKA:

Lejkowce dęte w kwiatowych pąkach

czas przygotowania: 30min.

Składniki:

  • 1 duża cebula
    • pół litra grzybów lejkowców dętych
      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
        • 10 dag szynki parmeńskiej
          • oliwa
            • sól
              • pieprz
                • 2 cykorie
                  • mieszanka sałat
                    • sos winegret

                      Sposób przygotowania:

                      Świeże grzyby płuczemy i suszymy. Cebule kroimy na piórka i przesmażamy na złocisty kolor na oliwie, przyprawiając solą i pieprzem. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez ok. 15 minut, podlewając lekko wodą, aby nie przypalić. Ciasto francuskie rozwijamy dzieląc na 6 równych części. Gotowy farsz umieszczamy na każdej z części, dodając pokroją w kostkę szynkę i tworząc saszetki. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie zdejmujemy zewnętrzne liście z cykorii sałatowej, płuczemy je i osuszamy. Na pojedynczym liściu umieszczamy mieszankę sałat i skrapiamy sosem winegret. Saszetki podajemy wprost z piekarnika razem z łódką sałat.

                      Lejkowce dęte
                      Lejkowce dęte

                      DANIE GŁÓWNE:

                      Dzwonki w kolorowym sadzie

                      czas przygotowania: 60min.

                      Składniki:

                      • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 30 dag
                        • 10 dag chudego wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej pokrojone w cienkie plasterki
                          • sól
                            • grubo mielony kolorowy pieprz
                              • 3 kolorowe papryki
                                • 1 duża cebula
                                  • 3 łyżki oleju
                                    • 1 łyżka ziół prowansalskich
                                      • puszka pasty kokosowej
                                        • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                          • mleko
                                            • ząbek czosnku
                                              • 10 dag sera pleśniowego niebieskiego
                                                • masło do smarowania formy
                                                  • wykałaczki

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Polędwiczki opłukujemy i wycieramy do sucha. Każdą polędwiczkę kroimy na kawałki szerokości boczku. Kawałki mięsa rozgniatamy lekko ręką lub tłuczkiem, solimy i pieprzymy do smaku. Z mięsa formujemy medaliony i owijamy ciasno boczkiem, zapinamy wykałaczką. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 10 minut. Umyte papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek miażdżymy. Żaroodporną formę smarujemy grubo masłem. Na spodzie układamy warzywa i przyprawiamy je solą oraz ziołami. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy lub oleju i obsmażamy medaliony ze wszystkich storn. Po obsmażeniu zdejmujemy z patelni, usuwamy wykałaczki i umieszczamy kawałki mięsa na warzywach w formie. Dodajemy pastę kokosową, ser pleśniowy i doprawiamy do smaku. Zalewamy sosem mięso oraz warzywa i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Potrawę podajemy z purée ziemniaczanym, kaszą lub makaronem.

                                                    Zapiekane róże z purée

                                                    Składniki:

                                                    • 0,5 kg ziemniaków
                                                      • 0,75 l szklanki mleka
                                                        • 3 łyżki masła
                                                          • łyżeczka ziół prowansalskich
                                                            • szczypta gałki muszkatołowej
                                                              • sól, biały pieprz
                                                                • barwnik spożywczy

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Gorące należy zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy z masłem i przyprawiamy startą gałką muszkatołową oraz białym pieprzem. Energicznie mieszając dodajemy stopniowo, małym strumyczkiem, gorące mleko. Gotową masę zabarwiamy barwnikiem spożywczym. Przerywamy mieszanie w chwili, gdy purée będzie gładkie i puszyste. Masę ziemniaczaną przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy w dekoracyjne rozetki na pergamin do pieczenia. Zapiekamy około 10–15 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                                  Dzwonki w kolorowym sadzie
                                                                  Dzwonki w kolorowym sadzie

                                                                  DESER:

                                                                  Malinowy deser pod chmurką

                                                                  czas przygotowania: 60min.

                                                                  Składniki:

                                                                  • 1 opakowanie murzynków/ ciepłe lody
                                                                    • 2 galaretki malinowe
                                                                      • 1 łyżka żelatyny spożywczej
                                                                        • 2 łyżki cukru pudru
                                                                          • 1 cukier waniliowy
                                                                            • pół litra śmietany 30 %
                                                                              • fix do śmietany
                                                                                • kobiałka malin
                                                                                  • wiórki czekolady

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Murzynki układamy w formie tortowej a luki wypełniamy malinami. Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i pozostawiamy do ściągnięcia. Następnie deser zalewamy tężejącą galaretką. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem oraz dodajmy powoli rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę rozkładamy na wierzch deseru i dekorujemy wiórkami czekolady. Całość wstawiamy do lodówki.

                                                                                    Malinowy deser pod chmurką
                                                                                    Malinowy deser pod chmurką

                                                                                    Autor: TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                    W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                    W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                    "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                    "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                    Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                    Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!