Lejkowce dęte, dzwonki i malinowy deser- nietypowe potrawy Łukasza

Lejkowce dęte, dzwonki i malinowy deser- nietypowe potrawy Łukasza
Lejkowce dęte, dzwonki i malinowy deser- nietypowe potrawy Łukasza

ŁUKASZ BRZEZIŃSKI

PRZYSTAWKA:

Lejkowce dęte w kwiatowych pąkach

czas przygotowania: 30min.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • pół litra grzybów lejkowców dętych
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 dag szynki parmeńskiej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 cykorie
  • mieszanka sałat
  • sos winegret

Sposób przygotowania:

Świeże grzyby płuczemy i suszymy. Cebule kroimy na piórka i przesmażamy na złocisty kolor na oliwie, przyprawiając solą i pieprzem. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez ok. 15 minut, podlewając lekko wodą, aby nie przypalić. Ciasto francuskie rozwijamy dzieląc na 6 równych części. Gotowy farsz umieszczamy na każdej z części, dodając pokroją w kostkę szynkę i tworząc saszetki. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie zdejmujemy zewnętrzne liście z cykorii sałatowej, płuczemy je i osuszamy. Na pojedynczym liściu umieszczamy mieszankę sałat i skrapiamy sosem winegret. Saszetki podajemy wprost z piekarnika razem z łódką sałat.

Lejkowce dęte
Lejkowce dęte

DANIE GŁÓWNE:

Dzwonki w kolorowym sadzie

czas przygotowania: 60min.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 30 dag
  • 10 dag chudego wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej pokrojone w cienkie plasterki
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • puszka pasty kokosowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • mleko
  • ząbek czosnku
  • 10 dag sera pleśniowego niebieskiego
  • masło do smarowania formy
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Polędwiczki opłukujemy i wycieramy do sucha. Każdą polędwiczkę kroimy na kawałki szerokości boczku. Kawałki mięsa rozgniatamy lekko ręką lub tłuczkiem, solimy i pieprzymy do smaku. Z mięsa formujemy medaliony i owijamy ciasno boczkiem, zapinamy wykałaczką. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na ok. 10 minut. Umyte papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek miażdżymy. Żaroodporną formę smarujemy grubo masłem. Na spodzie układamy warzywa i przyprawiamy je solą oraz ziołami. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy lub oleju i obsmażamy medaliony ze wszystkich storn. Po obsmażeniu zdejmujemy z patelni, usuwamy wykałaczki i umieszczamy kawałki mięsa na warzywach w formie. Dodajemy pastę kokosową, ser pleśniowy i doprawiamy do smaku. Zalewamy sosem mięso oraz warzywa i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Potrawę podajemy z purée ziemniaczanym, kaszą lub makaronem.

Zapiekane róże z purée

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,75 l szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz
  • barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Gorące należy zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy z masłem i przyprawiamy startą gałką muszkatołową oraz białym pieprzem. Energicznie mieszając dodajemy stopniowo, małym strumyczkiem, gorące mleko. Gotową masę zabarwiamy barwnikiem spożywczym. Przerywamy mieszanie w chwili, gdy purée będzie gładkie i puszyste. Masę ziemniaczaną przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy w dekoracyjne rozetki na pergamin do pieczenia. Zapiekamy około 10–15 minut w temperaturze 180 stopni.

Dzwonki w kolorowym sadzie
Dzwonki w kolorowym sadzie

DESER:

Malinowy deser pod chmurką

czas przygotowania: 60min.

Składniki:

  • 1 opakowanie murzynków/ ciepłe lody
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół litra śmietany 30 %
  • fix do śmietany
  • kobiałka malin
  • wiórki czekolady

Sposób przygotowania:

Murzynki układamy w formie tortowej a luki wypełniamy malinami. Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i pozostawiamy do ściągnięcia. Następnie deser zalewamy tężejącą galaretką. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem oraz dodajmy powoli rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę rozkładamy na wierzch deseru i dekorujemy wiórkami czekolady. Całość wstawiamy do lodówki.

Malinowy deser pod chmurką
Malinowy deser pod chmurką

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości