Tarta - Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier i masło ugniatamy.
- Dodajemy sól, jajko i wodę.
- Składniki dokładnie łączymy.
- Ciasto musi być jednolite, ale miękkie.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Pieczemy w formie do ciasta przez około 15 minut w temperaturze 190°C
Krem - Sposób przygotowania:
- Sok, wodę, otarte skórki z cytryn, cukier oraz mąkę łączymy ze sobą.
- Przygotowaną masę gotujemy w garnku, aż zgęstnieje.
- Odstawiamy z ognia i dodajemy masło.
- Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy jajko i żółtka.
- Pozostawiamy przez chwilę na ogniu, aż całość zgęstnieje.
- Krem wylewamy na spod tarty.
Beza - Sposób przygotowania:
- Ubijamy jaja z cukrem.
- Pod koniec ubijania dodajemy mąkę.
- Masę wylewamy na krem umieszczony na tarcie i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 °C.
podziel się: