Sposób przygotowania:
- Gęś patroszymy, oczyszczamy i nacieramy solą i ziołami
- Na kościach z gęsi gotujemy bulion
- W połowie bulionu gotujemy suszone grzyby
- W drugiej połowie gotujemy kaszę gryczaną
- Dynię pieczemy w piekarniku
- Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ
- Do miąższu dodajemy ugotowanego ziemniaka, masło, sól, czosnek, pieprz, kurkumę i ugniatamy.
- Cebulę smażymy na gęsim tłuszczu z podrobami
- Dodajemy do kaszy i studzimy
- Powstałym farszem nadziewamy gęś, układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy nieco bulionem.
- Przygotowaną gęś pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180°C
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130°C i pieczemy przez 4 godziny, co jakiś czas podlewając tłuszczem.
- Po godzinie pieczenia naczynie przykrywamy.
- Fasolę myjemy, obieramy i gotujemy na parze.
- Do fasoli dodajemy posiekaną cebulę, sery i orzechy, pokrojone suszone pomidory i zalewamy oliwą z pomidorów.
- Gęś podajemy z puree z dyni i sałatką z fasoli.
podziel się: