Kryptonim Gęgawa Marcina Łopki (Poznań)

Kryptonim Gęgawa
Kryptonim Gęgawa

Sposób przygotowania:

  • Gęś patroszymy, oczyszczamy i nacieramy solą i ziołami
  • Na kościach z gęsi gotujemy bulion
  • W połowie bulionu gotujemy suszone grzyby
  • W drugiej połowie gotujemy kaszę gryczaną
  • Dynię pieczemy w piekarniku
  • Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ
  • Do miąższu dodajemy ugotowanego ziemniaka, masło, sól, czosnek, pieprz, kurkumę i ugniatamy.
  • Cebulę smażymy na gęsim tłuszczu z podrobami
  • Dodajemy do kaszy i studzimy
  • Powstałym farszem nadziewamy gęś, układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy nieco bulionem.
  • Przygotowaną gęś pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180°C
  • Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130°C i pieczemy przez 4 godziny, co jakiś czas podlewając tłuszczem.
  • Po godzinie pieczenia naczynie przykrywamy.
  • Fasolę myjemy, obieramy i gotujemy na parze.
  • Do fasoli dodajemy posiekaną cebulę, sery i orzechy, pokrojone suszone pomidory i zalewamy oliwą z pomidorów.
  • Gęś podajemy z puree z dyni i sałatką z fasoli.
podziel się:

Pozostałe wiadomości