Krupniok, ślońsko rolada i budyń, czyli śląska tradycja wg Ireny

TVN
TVN

IRENA RUDA

PRZYSTAWKA

Krupniok z cebulom, sznita chlyba z tustym ze szpyrkami i łogórka kiszono

czyli kaszanka smażona z cebulą, kromka chleba ze smalcem i skwarkami oraz kiszony ogórek

Kaszanka smażona z cebulą

Składniki:

1kg kaszanki

3 cebule

100g smalcu

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w półksiężyce. Smalec roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy na patelnię kaszankę i smażymy z obu stron na małym ogniu przez około 20 minut. Podajemy z chlebem i ogórkiem kiszonym.

Smalec ze skwarkami

Składniki:

1kg słoniny

Sposób przygotowania:

Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy skwarki. Smażymy na wolnym ogniu aż skwarki się zarumienią. Przelewamy do naczynia. Pozostawiamy do wystygnięcia na około 2 godziny.

DANIE GŁÓWNE

Ślonsko rolada z łogórkom i boczkiem z gumiklyjzami i modro kapustom

czyli śląska rolada z ogórkiem i boczkiem oraz kluski śląskie z czerwoną kapustą

Śląska rolada

Składniki:

1kg wołowiny

4 ogórki kiszone

1/2 kg boczku

4 cebule

1 szklanka ciepłej wody

2 łyżki musztardy

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz, przyprawa do mięs

olej do smażenia

Mięso myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy. Cebulę kroimy w półksiężyce, a boczek i ogórek w słupki. Każdy plaster mięsa doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Kładziemy pokrojone warzywa na boczku. Całość zwijamy, a żaby farsz nie wypadł w trakcie smażenia, każdą roladę wiążemy nitką. Na rozgrzanej patelni kładziemy przygotowane rolady. Po 15 minutach smażenia dolewamy szklankę ciepłej wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Wyjmujemy rolady i usuwamy nitkę. Mąkę roztrzepujemy w 200 ml zimnej wody i wlewamy do sosu. Przyprawiamy do smaku.

Kluski śląskie

Składniki:

1kg ziemniaków

2 jajka

250g mąki ziemniaczanej

sól

łyżka oliwy

Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Przepuszczamy je 2 razy przez praskę lub maszynkę. Wkładamy je do miski i uklepujemy. Nożem rysujemy krzyżyk dzielący masę na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część masy, jajka, oliwę, sól i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy owalne kluski, w środku robimy tradycyjną "dziurkę". Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia. Kiedy wypłyną, przykrywamy garnek i odstawiamy na bok na 3−5 minut.

Czerwona kapusta z boczkiem

Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty

20 dag boczku

1 cebula

sól, pieprz, cukier, ocet

Kapustę czyścimy i usuwamy zewnętrzne liście. Kroimy, usuwając grube nerwy z liści. Wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy aż zmięknie, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Drobno siekamy cebulę i wrzucamy razem z boczkiem do kapusty. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

DESER

Pudding ze sokiym i kyksym

czyli budyń z sokiem i herbatnikiem

Składniki:

2 opakowania budyniu

1 l mleka

2 łyżeczki masła

paczka herbatników

zagęszczony sok owocowy

Sposób przygotowania:

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i przelewamy do pucharków. Polewamy sokiem i dekorujemy herbatnikiem.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości