IRENA RUDA
PRZYSTAWKA
Krupniok z cebulom, sznita chlyba z tustym ze szpyrkami i łogórka kiszono
czyli kaszanka smażona z cebulą, kromka chleba ze smalcem i skwarkami oraz kiszony ogórek
Kaszanka smażona z cebulą
Składniki:
1kg kaszanki
3 cebule
100g smalcu
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półksiężyce. Smalec roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy na patelnię kaszankę i smażymy z obu stron na małym ogniu przez około 20 minut. Podajemy z chlebem i ogórkiem kiszonym.
Smalec ze skwarkami
Składniki:
1kg słoniny
Sposób przygotowania:
Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy skwarki. Smażymy na wolnym ogniu aż skwarki się zarumienią. Przelewamy do naczynia. Pozostawiamy do wystygnięcia na około 2 godziny.
DANIE GŁÓWNE
Ślonsko rolada z łogórkom i boczkiem z gumiklyjzami i modro kapustom
czyli śląska rolada z ogórkiem i boczkiem oraz kluski śląskie z czerwoną kapustą
Śląska rolada
Składniki:
1kg wołowiny
4 ogórki kiszone
1/2 kg boczku
4 cebule
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki musztardy
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, przyprawa do mięs
olej do smażenia
Mięso myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy. Cebulę kroimy w półksiężyce, a boczek i ogórek w słupki. Każdy plaster mięsa doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Kładziemy pokrojone warzywa na boczku. Całość zwijamy, a żaby farsz nie wypadł w trakcie smażenia, każdą roladę wiążemy nitką. Na rozgrzanej patelni kładziemy przygotowane rolady. Po 15 minutach smażenia dolewamy szklankę ciepłej wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Wyjmujemy rolady i usuwamy nitkę. Mąkę roztrzepujemy w 200 ml zimnej wody i wlewamy do sosu. Przyprawiamy do smaku.
Kluski śląskie
Składniki:
1kg ziemniaków
2 jajka
250g mąki ziemniaczanej
sól
łyżka oliwy
Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Przepuszczamy je 2 razy przez praskę lub maszynkę. Wkładamy je do miski i uklepujemy. Nożem rysujemy krzyżyk dzielący masę na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część masy, jajka, oliwę, sól i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy owalne kluski, w środku robimy tradycyjną "dziurkę". Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia. Kiedy wypłyną, przykrywamy garnek i odstawiamy na bok na 3−5 minut.
Czerwona kapusta z boczkiem
Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty
20 dag boczku
1 cebula
sól, pieprz, cukier, ocet
Kapustę czyścimy i usuwamy zewnętrzne liście. Kroimy, usuwając grube nerwy z liści. Wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy aż zmięknie, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Drobno siekamy cebulę i wrzucamy razem z boczkiem do kapusty. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
DESER
Pudding ze sokiym i kyksym
czyli budyń z sokiem i herbatnikiem
Składniki:
2 opakowania budyniu
1 l mleka
2 łyżeczki masła
paczka herbatników
zagęszczony sok owocowy
Sposób przygotowania:
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i przelewamy do pucharków. Polewamy sokiem i dekorujemy herbatnikiem.
Autor: TVN