Sposób przygotowania:
- Ubijamy jajka.
- Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta.
- Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewamy ciągłym strumieniem olej.
- Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki, sok pomarańczowy na oko i delikatnie mieszamy.
- Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól
- Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
- Masę przekładamy do małej formy 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 150°C.
- Ciasto po wyjęciu z pieca odstawiamy na chwilę do wystygnięcia
- Następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą.
- Gdy całość wystygnie, pokrywam wierzch i boki serkiem śmietankowym zmieszanym z mascarpone oraz odrobinką olejku pomarańczowego.
podziel się: