Królicza kostka Łukasza Michalaka (Poznań)

Królicza kostka
Królicza kostka

Sposób przygotowania:

  • Ubijamy jajka.
  • Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewamy ciągłym strumieniem olej.
  • Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki, sok pomarańczowy na oko i delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól
  • Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
  • Masę przekładamy do małej formy 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 150°C.
  • Ciasto po wyjęciu z pieca odstawiamy na chwilę do wystygnięcia
  • Następnie polewamy rozpuszczoną czekoladą.
  • Gdy całość wystygnie, pokrywam wierzch i boki serkiem śmietankowym zmieszanym z mascarpone oraz odrobinką olejku pomarańczowego.
podziel się:

Pozostałe wiadomości