RAFAŁ RULSKI
PRZYSTAWKA
„Radość dla podniebienia”
Krewetki na patyku
Czas przygotowania: 40min
1 kg surowych, obranych krewetek z ogonkami
oliwa z drugiego tłoczenia
50 g masła
czosnek
2 bagietki
pieprz, sól
cytryna
białe wytrawne wino
Umyte krewetki wrzucamy do miski, zalewamy winem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy na niej czosnek wyciśnięty przez praskę. Lekko podsmażony czosnek odcedzamy od oliwy i dodajemy do krewetek. Zostawiamy na 30min. Po tym czasie w pozostałej ilości oliwy rozpuszczamy 50 gram masła. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucamy krewetki i podsmażamy z obu stron. Oddzielnie podsmażamy cytrynę do dekoracji. Krewetki podajemy z bagietką i cytryną.
DANIE GŁÓWNE
Polędwica błyskawica
Czas przygotowania: 45min
2 warkocze polędwicy wieprzowej
pieprz zielony
masło
olej rzepakowy
sól
Sałatka:
15 dag orzechów pinii
80 dag cukinii
25 dag pomidorków truskawkowych
oliwa extra virgin
słodki sos sojowy
50 dag soli kuchennej
1 opakowanie rukoli
Sposób przygotowania:
Ubijamy polędwicę, marynujemy ją w oliwie z oliwek razem z solą i pieprzem. Pół kg soli wsypujemy na patelnię i podgrzewamy. Wsypujemy do soli orzeszki pinii i podsmażamy przez kilka minut tak, aby zarumieniły się i oblepiły solą. Następnie odcedzamy je. Na suchej patelni podsmażany pomidorki przekrojone na pół, również na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Podsmażone warzywa mieszamy z rukolą, orzeszkami, dodajemy oliwę z oliwek i sos sojowy. Zamarynowaną polędwicę podsmażamy na patelni. Polędwicę podajemy na sałatce.
DESER
Mus czekoladowy z orzechami zatopionymi w karmelu
Czas przygotowania: 1h 15min
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3/4 l śmietany 30%
oliwa extra virgin
3 batoniki pistacjowe (pistacje w karmelu)
kakao
Wszystkie czekolady rozpuszczamy w misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 1/4 szklanki oliwy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy rozpuszczoną czekoladę do śmietany. Masę wkładamy do lodówki na 1h. Batoniki ubijamy na miazgę. Pół szklanki śmietany wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy do tego rozbite batoniki i mieszamy. Taką gorącą masę układamy obok masy czekoladowej, podajemy gościom.
Autor: TVN