Artur Wijata - przepisy
Przystawka
„Cudze chwalicie swojego nie znacie” czyli krem z pora
Sposób przygotowania
Dokładnie oczyszczamy pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści, a następnie kroimy w plasterki. Rozgrzewamy masło w rondlu, wrzucamy pokrojone pory i lekko podduszamy, uważając, aby nie zarumieniły się za mocno. Po paru minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy całość i wlewamy bulion.
Nie dodajemy soli, bo bulion jest już słony. Gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i – jeśli trzeba – szczyptą soli. Łączymy ze śmietaną i gotujemy, mieszając. Przed podaniem posypujemy natką albo szczypiorkiem. Podajemy najlepiej z grzankami wykonanymi w domu. Wykorzystujemy w tym celu kawałek czerstwego chleba może być też świeży. Odkrajamy skórkę i kroimy środek na równe części, a następnie wrzucamy na patelnię, najlepiej teflon. Dodajemy łyżkę masła i obsmażamy aż chleb się zarumieni i zrobi się chrupiący. Grzankami dekorujemy zupę.
„Przez miód do serca”
Grillowana pierś z kurczaka w imbirze, pomarańczach i miodzie
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 5 pomarańczy
- 1 limonka lub cytryna
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 mały korzeń świeżego imbiru
- 6 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego lub spadziowego musi być delikatny w smaku)
- 100 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- szklanka ryżu
- płatki migdałów do dekoracji
- szczypiorek do dekoracji
- sól, pieprz cytrynowy, chilli
łyżeczka kurkumy lub curry
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, następnie kroimy w 4 szerokie paski. Wrzucamy je do miski i zalewamy sokiem z jednej świeżej pomarańczy i połówki limonki. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku, dwie łyżki miodu, szczyptę soli, szczyptę pieprzu cytrynowego, szczyptę chilli i łyżkę oliwy. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Trzy pomarańcze filetujemy i kroimy w drobną kostkę. Bulion podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niego: pomarańcze, starty imbir, pokrojoną cebulę w grube plastry, jeden ząbek czosnku, łyżeczkę kurkumy, pięć łyżek miodu, połówkę soku z limonki. Dusimy na wolnym ogniu i dodajemy do smaku wedle uznania chilli, pieprz i sól. Na koniec zagęszczamy sos mąką kukurydzianą. Ryż płuczemy pod zimną wodą, a następnie gotujemy na wolnym ogniu. Wcześniej przygotowane piersi z kurczaka kładziemy na grilla elektrycznego lub grillową patelnię. Smażymy około 5-8 minut. Z ryżu formujemy krążki. Grillowaną pierś układamy obok ryżu i polewamy sosem imbirowo-pomarańczowym. Dekorujemy prażonymi płatkami z migdałów i całymi źdźbłami szczypiorku oraz pokrojonymi w plastry pomarańczami lub listkami mięty. Do dania można podawać także warzywa na parze lub mieszankę sałat.
Deser
„Każdy Polak to zrobi”
czyli pieczone jabłka z rodzynkami, miodem, czekoladą i lodami
4 nieduże jabłka 4 łyżeczki rodzynek 4 łyżki miodu 4 szczypty mieszanki przypraw do szarlotki lub cynamon
Sos:
2 tabliczki dobrej białej czekolady 100 ml śmietany kremówki laska wanilii granat świeży do dekoracji 4 gałki lodów waniliowych
Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Odcinamy 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem i wycinamy gniazdo nasienne. Jabłka układamy w blaszce do pieczenia. Do środka wkładamy po łyżeczce rodzynek, łyżce miodu i szczypcie przyprawy do szarlotki. Przykrywamy ściętą górą jabłka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut (bardzo duże jabłka przez około 40 minut). Podajemy gorące z gałką lodów waniliowych. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy dodając wanilię i śmietanę kremówkę. Tak przygotowanym sosem polewamy jabłko i brzegi talerzyka. Dekorujemy kulkami z granatu, listkami mięty, bazylii lub też startą we wstążki skórką pomarańczy.
Autor: TVN