Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki w kuchni Marty

Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki  w kuchni Marty
Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki w kuchni Marty

MARTA SZYMAŃSKA- RĄCZKA

PRZYSTAWKA:

Ognisty krem paprykowy

czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 7 dużych czerwonych papryk
    • 2 cebule
      • 1 ząbek czosnku
        • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
          • 200 g śmietany 18%
            • sól
              • pieprz
                • tarta gałka muszkatołowa
                  • oliwa z oliwek

                    Sposób przygotowania:

                    Papryki nacinamy na czubku i smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni i pieczemy do momentu, aż skórka zbrązowieje. Przekładamy papryki do szczelnej torebki i odstawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy z papryki skórkę i usuwamy nasiona. W rondlu należy zeszklić na małej ilości oliwy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy obraną paprykę, chwilę dusimy i zalewamy całość bulionem. Gotujemy wszystko 10 minut, przyprawiamy i miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę.

                    Ognisty krem paprykowy
                    Ognisty krem paprykowy

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Wieprzowe zawijańce

                    czas przygotowania: 1,5 godziny

                    Składniki:

                    • 4 polędwiczki wieprzowe
                      • 250 g wędzonego boczku w plastrach
                        • sos sojowy
                          • curry
                            • pieprz
                              • oliwa

                                Sposób przygotowania:

                                Polędwiczki kroimy na dwie części, posypujemy niewielką ilością curry, pieprzem, polewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę, aby wszystko się zamarynowało. Plastry boczku układamy blisko siebie, kładziemy na nie zamarynowane polędwiczki i ciasno zawijamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy przygotowane zawijańce, miejscem gdzie schodzi się boczek do dołu. Obsmażamy z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy mięso będzie już obsmażone z każdej strony, przekładamy je na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

                                Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową

                                Składniki:

                                • 8 średniej wielkości ziemniaków
                                  • łyżka masła
                                    • mleko
                                      • gałka muszkatołowa

                                        Sposób przygotowania:

                                        Ziemniaki obieramy i gotujemy około 20 minut. Miękkie, ale nie rozpadające się ziemniaki dobrze odcedzamy, potem odparowujemy. Przeciskamy je przez praskę. Ubijamy, dodajemy masło i tyle mleka, aby powstało gładkie lecz gęste purée. Na koniec ścieramy na tarce gałkę muszkatołową i wszystko jeszcze raz razem mieszamy.

                                        Sałatka z pieczonych buraczków

                                        Składniki:

                                        • 10 niedużych buraków
                                          • 10 szalotek
                                            • 3 łyżki miodu
                                              • 4 łyżki octu balsamicznego
                                                • dwie łyżeczki sosu chili
                                                  • rukola
                                                    • oliwa z oliwek

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Buraki dokładnie szorujemy i układamy na wyłożonej folią blasze. Dodajemy rozkrojone szalotki. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, miodem (2 łyżki ), octem oraz sosem chili. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem. Buraki przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia polewamy je sosem. Gotowe obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski razem z szalotkami. Do miski wlewamy też przecedzony sos, w którym warzywa się piekły. Sałatkę polewamy łyżką oliwy, łyżką octu balsamicznego i łyżką miodu, który połączy wszystkie składniki i dosłodzi potrawę. Całość przybieramy liśćmi rukoli.

                                                      Wieprzowe zawijańce
                                                      Wieprzowe zawijańce

                                                      DESER:

                                                      Babeczki czekoladowe z lazurową niespodzianką

                                                      czas przygotowania: 45 minut

                                                      Składniki:

                                                      • 250 g gorzkiej czekolady (71%)
                                                        • 175 g masła
                                                          • 125 g cukru pudru
                                                            • 5 jajek
                                                              • 75 g mąki
                                                                • 150 g ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Gdy masa jest gotowa, mieszamy delikatnie z mąką, a następnie łączymy z masłem i czekoladą. Masą napełniamy foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładamy kawałek sera pleśniowego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Ciasto powinno być w środku „niedopieczone”.

                                                                  Sos czekoladowy

                                                                  Składniki:

                                                                  • 150 g cukru
                                                                    • 30 g miodu
                                                                      • 60 g ciemnego kakao

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Zagotowujemy cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrabiamy z wodą. Gdy syrop osiągnie kleistość, mieszamy z kakao i zagotowujemy.

                                                                        Babeczki czekoladowe
                                                                        Babeczki czekoladowe

                                                                        Autor: TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                        Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                        Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                        Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!