Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki w kuchni Marty

Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki  w kuchni Marty
Krem paprykowy, wieprzowe zawijańce, babeczki czekoladowe, czyli polskie smaki w kuchni Marty

MARTA SZYMAŃSKA- RĄCZKA

PRZYSTAWKA:

Ognisty krem paprykowy

czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 7 dużych czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryki nacinamy na czubku i smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni i pieczemy do momentu, aż skórka zbrązowieje. Przekładamy papryki do szczelnej torebki i odstawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy z papryki skórkę i usuwamy nasiona. W rondlu należy zeszklić na małej ilości oliwy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy obraną paprykę, chwilę dusimy i zalewamy całość bulionem. Gotujemy wszystko 10 minut, przyprawiamy i miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę.

Ognisty krem paprykowy
Ognisty krem paprykowy

DANIE GŁÓWNE:

Wieprzowe zawijańce

czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 250 g wędzonego boczku w plastrach
  • sos sojowy
  • curry
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Polędwiczki kroimy na dwie części, posypujemy niewielką ilością curry, pieprzem, polewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę, aby wszystko się zamarynowało. Plastry boczku układamy blisko siebie, kładziemy na nie zamarynowane polędwiczki i ciasno zawijamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy przygotowane zawijańce, miejscem gdzie schodzi się boczek do dołu. Obsmażamy z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy mięso będzie już obsmażone z każdej strony, przekładamy je na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • łyżka masła
  • mleko
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy około 20 minut. Miękkie, ale nie rozpadające się ziemniaki dobrze odcedzamy, potem odparowujemy. Przeciskamy je przez praskę. Ubijamy, dodajemy masło i tyle mleka, aby powstało gładkie lecz gęste purée. Na koniec ścieramy na tarce gałkę muszkatołową i wszystko jeszcze raz razem mieszamy.

Sałatka z pieczonych buraczków

Składniki:

  • 10 niedużych buraków
  • 10 szalotek
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • dwie łyżeczki sosu chili
  • rukola
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie szorujemy i układamy na wyłożonej folią blasze. Dodajemy rozkrojone szalotki. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, miodem (2 łyżki ), octem oraz sosem chili. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem. Buraki przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia polewamy je sosem. Gotowe obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski razem z szalotkami. Do miski wlewamy też przecedzony sos, w którym warzywa się piekły. Sałatkę polewamy łyżką oliwy, łyżką octu balsamicznego i łyżką miodu, który połączy wszystkie składniki i dosłodzi potrawę. Całość przybieramy liśćmi rukoli.

Wieprzowe zawijańce
Wieprzowe zawijańce

DESER:

Babeczki czekoladowe z lazurową niespodzianką

czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady (71%)
  • 175 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 75 g mąki
  • 150 g ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu

Sposób przygotowania:

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Gdy masa jest gotowa, mieszamy delikatnie z mąką, a następnie łączymy z masłem i czekoladą. Masą napełniamy foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładamy kawałek sera pleśniowego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Ciasto powinno być w środku „niedopieczone”.

Sos czekoladowy

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 30 g miodu
  • 60 g ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrabiamy z wodą. Gdy syrop osiągnie kleistość, mieszamy z kakao i zagotowujemy.

Babeczki czekoladowe
Babeczki czekoladowe

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości