MARTA SZYMAŃSKA- RĄCZKA
PRZYSTAWKA:
Ognisty krem paprykowy
czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 7 dużych czerwonych papryk
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
- 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Papryki nacinamy na czubku i smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni i pieczemy do momentu, aż skórka zbrązowieje. Przekładamy papryki do szczelnej torebki i odstawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy z papryki skórkę i usuwamy nasiona. W rondlu należy zeszklić na małej ilości oliwy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy obraną paprykę, chwilę dusimy i zalewamy całość bulionem. Gotujemy wszystko 10 minut, przyprawiamy i miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę.
DANIE GŁÓWNE:
Wieprzowe zawijańce
czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 250 g wędzonego boczku w plastrach
- sos sojowy
- curry
- pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
Polędwiczki kroimy na dwie części, posypujemy niewielką ilością curry, pieprzem, polewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę, aby wszystko się zamarynowało. Plastry boczku układamy blisko siebie, kładziemy na nie zamarynowane polędwiczki i ciasno zawijamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy przygotowane zawijańce, miejscem gdzie schodzi się boczek do dołu. Obsmażamy z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy mięso będzie już obsmażone z każdej strony, przekładamy je na blaszkę i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową
Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- łyżka masła
- mleko
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy około 20 minut. Miękkie, ale nie rozpadające się ziemniaki dobrze odcedzamy, potem odparowujemy. Przeciskamy je przez praskę. Ubijamy, dodajemy masło i tyle mleka, aby powstało gładkie lecz gęste purée. Na koniec ścieramy na tarce gałkę muszkatołową i wszystko jeszcze raz razem mieszamy.
Sałatka z pieczonych buraczków
Składniki:
- 10 niedużych buraków
- 10 szalotek
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- dwie łyżeczki sosu chili
- rukola
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie szorujemy i układamy na wyłożonej folią blasze. Dodajemy rozkrojone szalotki. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, miodem (2 łyżki ), octem oraz sosem chili. Na koniec posypujemy czarnym pieprzem. Buraki przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia polewamy je sosem. Gotowe obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski razem z szalotkami. Do miski wlewamy też przecedzony sos, w którym warzywa się piekły. Sałatkę polewamy łyżką oliwy, łyżką octu balsamicznego i łyżką miodu, który połączy wszystkie składniki i dosłodzi potrawę. Całość przybieramy liśćmi rukoli.
DESER:
Babeczki czekoladowe z lazurową niespodzianką
czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady (71%)
- 175 g masła
- 125 g cukru pudru
- 5 jajek
- 75 g mąki
- 150 g ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu
Sposób przygotowania:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Gdy masa jest gotowa, mieszamy delikatnie z mąką, a następnie łączymy z masłem i czekoladą. Masą napełniamy foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładamy kawałek sera pleśniowego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Ciasto powinno być w środku „niedopieczone”.
Sos czekoladowy
Składniki:
- 150 g cukru
- 30 g miodu
- 60 g ciemnego kakao
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrabiamy z wodą. Gdy syrop osiągnie kleistość, mieszamy z kakao i zagotowujemy.
Autor: TVN