Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlewamy wino i dodajemy cebulę.
- Dusić na wolnym ogniu, aż większość płynu wyparuje.
- Wlewamy bulion z kurczaka i sok z granatu
- Gotujemy około 5 minut, aż sos się zredukuje o połowę.
- Dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy ziarenkami granatu i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Pierś kurczaka przekroić w poprzek i roztłuc tłuczkiem na filety o grubości około 1/2 centymetra.
- Filety oprószamy solą, obtaczany w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki.
- Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła i kilkoma łyżkami oleju roślinnego.
- Piersi smażymy przez 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
- Podajemy z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.
podziel się: