Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy al dente, wodę lekko solimy i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Po ugotowaniu odcedzamy.
- Na dno dużego garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy i szklimy na niej posiekany czosnek i szalotkę. Dodajemy 1 łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą szafranu.
- Kiedy masło się rozpuści, dolewamy niecałe 500 ml wina.
- Lekko odparowujemy wino i kiedy wywar będzie gotowy oraz lekko zgęstnieje, wrzucamy do niego mule.
- Mule gotujemy do momentu otwarcia muszli na średnim ogniu pod przykrywką.
- Gdy muszle się otworzą, do garnka dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy.
- Na koniec dodajemy pietruszkę i ew. w razie potrzeby doprawiamy solą i świeżym pieprzem.
podziel się: