Klasyczna ekstrawagancja Fabjaniak (Warszawa)

Klasyczna ekstrawagancja
Klasyczna ekstrawagancja

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy al dente, wodę lekko solimy i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Po ugotowaniu odcedzamy.
  • Na dno dużego garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy i szklimy na niej posiekany czosnek i szalotkę. Dodajemy 1 łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą szafranu.
  • Kiedy masło się rozpuści, dolewamy niecałe 500 ml wina.
  • Lekko odparowujemy wino i kiedy wywar będzie gotowy oraz lekko zgęstnieje, wrzucamy do niego mule.
  • Mule gotujemy do momentu otwarcia muszli na średnim ogniu pod przykrywką.
  • Gdy muszle się otworzą, do garnka dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy.
  • Na koniec dodajemy pietruszkę i ew. w razie potrzeby doprawiamy solą i świeżym pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości