Kartoflanka, zrazy, jabłko pieczone- polska tradycja w wykonaniu pielęgniarki

TVN
TVN

Grażyna Udała

Przystawka

Zupa " kartoflanka"

(czas przygotowania: 45 minut)

kg ziemniaków

1 cebula

2-3 łyżki oliwy

2 łyżki mąki

Przyprawy: Kucharek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

Obieramy ziemniaki i kroimy je w grubszą kostkę. Następnie gotujemy w 1,5 l wody z dodatkiem przypraw. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę w kolorze ciemnej kawy z mlekiem. Zasmażkę dodajemy do ugotowanej zupy. Przyprawiamy gałką muszkatołową.

Zupa kartoflanka
Zupa kartoflanka
Źródło: TVN

Danie główne

Zrazy zawijane w sosie myśliwskim podane z kaszą gryczaną i zasmażaną kapustą

(cza przygotowania: ok 1,5h)

Zrazy

4 plastry wołowiny z udźca

10 dag boczku wędzonego

1 cebulka

4 suszone borowiki

2 ogórki kiszone

przyprawy - sól pieprz, papryka słodka

Plastry mięsa wołowego ubijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy na brzegu plasterek boczku, połówkę ogórka, ćwiartkę cebuli oraz po jednym ugotowanym wcześniej borowiku. Wodę z gotowania dodajemy do duszenia mięsa. Następnie mięso zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy z każdej strony na oliwie, po czym przekładamy do garnka, posypujemy papryką i dusimy do uzyskania miękkości. Podajemy z kaszą gryczaną.

Kapusta zasmażana:

75 dag kapusty kiszonej

2 łyżki mąki

1 cebula

oliwa

przyprawy: sól, kminek, pieprz ziołowy, sos sojowy

Kapustę kroimy, płuczemy w zimnej wodzie, następnie dobrze odsączamy. Ponownie zalewamy wodą i zagotowujemy. Pozostawiamy na ogniu 5-10 min. Następnie kapustę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą, tym razem niewielką ilością, dodajemy sól, pieprz do smaku i gotujemy około 40 min. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka, a następnie podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę. Cebulkę z zasmażką dodajemy do kapusty, mieszamy i dodajemy kminek.

Zrazy w sosie myśliwskim
Zrazy w sosie myśliwskim
Źródło: TVN

Deser

Jabłko pieczone z borówkami w sosie waniliowym

(czas przygotowania: 20 min)

Jabłka pieczone

4 kwaśne jabłka

4 łyżki konfitur z borówek

Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. W miejsce usuniętych gniazd dajemy po łyżce konfitur. Pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem waniliowym. Zamiast konfitur można jabłko przed pieczeniem posypać cukrem, który w trakcie pieczenia zamieni się w karmel.

Sos waniliowy:

1/2 l mleka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

cukier waniliowy

Odlewamy 3/4 szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zimne mleko i mąkę. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy całość. Po ostudzeniu polewamy sosem upieczone jabłka.

Jabłko pieczone
Jabłko pieczone
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości