Grażyna Udała
Przystawka
Zupa " kartoflanka"
(czas przygotowania: 45 minut)
kg ziemniaków
1 cebula
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
Przyprawy: Kucharek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
Obieramy ziemniaki i kroimy je w grubszą kostkę. Następnie gotujemy w 1,5 l wody z dodatkiem przypraw. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę w kolorze ciemnej kawy z mlekiem. Zasmażkę dodajemy do ugotowanej zupy. Przyprawiamy gałką muszkatołową.
Danie główne
Zrazy zawijane w sosie myśliwskim podane z kaszą gryczaną i zasmażaną kapustą
(cza przygotowania: ok 1,5h)
Zrazy
4 plastry wołowiny z udźca
10 dag boczku wędzonego
1 cebulka
4 suszone borowiki
2 ogórki kiszone
przyprawy - sól pieprz, papryka słodka
Plastry mięsa wołowego ubijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze układamy na brzegu plasterek boczku, połówkę ogórka, ćwiartkę cebuli oraz po jednym ugotowanym wcześniej borowiku. Wodę z gotowania dodajemy do duszenia mięsa. Następnie mięso zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy z każdej strony na oliwie, po czym przekładamy do garnka, posypujemy papryką i dusimy do uzyskania miękkości. Podajemy z kaszą gryczaną.
Kapusta zasmażana:
75 dag kapusty kiszonej
2 łyżki mąki
1 cebula
oliwa
przyprawy: sól, kminek, pieprz ziołowy, sos sojowy
Kapustę kroimy, płuczemy w zimnej wodzie, następnie dobrze odsączamy. Ponownie zalewamy wodą i zagotowujemy. Pozostawiamy na ogniu 5-10 min. Następnie kapustę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą, tym razem niewielką ilością, dodajemy sól, pieprz do smaku i gotujemy około 40 min. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka, a następnie podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę. Cebulkę z zasmażką dodajemy do kapusty, mieszamy i dodajemy kminek.
Deser
Jabłko pieczone z borówkami w sosie waniliowym
(czas przygotowania: 20 min)
Jabłka pieczone
4 kwaśne jabłka
4 łyżki konfitur z borówek
Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. W miejsce usuniętych gniazd dajemy po łyżce konfitur. Pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem waniliowym. Zamiast konfitur można jabłko przed pieczeniem posypać cukrem, który w trakcie pieczenia zamieni się w karmel.
Sos waniliowy:
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
cukier waniliowy
Odlewamy 3/4 szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zimne mleko i mąkę. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy całość. Po ostudzeniu polewamy sosem upieczone jabłka.
Autor: TVN