Sposób przygotowania:
- Zaparzamy herbatę i czekamy aż ostygnie.
- Herbatniki, orzechy oraz czekoladę kruszymy drobno przy pomocy blendera.
- Dodajemy masło, herbatę i ucieramy
- Zagniatamy na jednolitą masę.
- Formujemy kuleczki o średnicy około 2 centymetrów.
- Kuleczki wkładamy do lodówki na około 20 minut.
- Roztapiamy tabliczkę białej czekolady.
- W miseczkach obok przygotowujemy skruszoną zieloną herbatę i herbatniki.
- Każdą kuleczkę nabijamy na wykałaczkę zanurzoną w białej czekoladzie,
- Kuleczki na wykałaczkach maczamy z góry w czekoladzie i zanurzamy w kruszonce. Wstawiamy na kilka minut do lodówki, tak by czekolada całkowicie zastygła.
- 250g zamrożonych kawałków banana i 250g kawałków zielonego jabłka mielimy przy pomocy blendera.
- Dodajemy 100ml mleka, 15g cukru pudru waniliowego i 50ml soku z cytryny.
- Całość blendujemy i przekładamy do małych foremek.
- Wkładamy na kilkanaście minut do zamrażalnika.
podziel się: