Herbata na patyku Katarzyny Kuś (Kraków)

Herbata na patyku
Herbata na patyku

Sposób przygotowania:

  • Zaparzamy herbatę i czekamy aż ostygnie.
  • Herbatniki, orzechy oraz czekoladę kruszymy drobno przy pomocy blendera.
  • Dodajemy masło, herbatę i ucieramy
  • Zagniatamy na jednolitą masę.
  • Formujemy kuleczki o średnicy około 2 centymetrów.
  • Kuleczki wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  • Roztapiamy tabliczkę białej czekolady.
  • W miseczkach obok przygotowujemy skruszoną zieloną herbatę i herbatniki.
  • Każdą kuleczkę nabijamy na wykałaczkę zanurzoną w białej czekoladzie,
  • Kuleczki na wykałaczkach maczamy z góry w czekoladzie i zanurzamy w kruszonce. Wstawiamy na kilka minut do lodówki, tak by czekolada całkowicie zastygła.
  • 250g zamrożonych kawałków banana i 250g kawałków zielonego jabłka mielimy przy pomocy blendera.
  • Dodajemy 100ml mleka, 15g cukru pudru waniliowego i 50ml soku z cytryny.
  • Całość blendujemy i przekładamy do małych foremek.
  • Wkładamy na kilkanaście minut do zamrażalnika.
podziel się:

Pozostałe wiadomości