Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 280°C
- Kamień do pieczenia steka smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
- Surowe mięso wyjmujemy z lodówki na około 45-60 minut przed smażeniem.
- Steki posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką oraz polewamy 1 łyżeczką oliwy.
- Rozgrzany wyjmujemy z piekarnika i układamy na drewnianej desce.
- Na kamieniu układamy steki.
- Łodyżki natki pietruszki siekamy drobno.
- Listki pietruszki kroimy na większe kawałki.
- Dodajemy musztardę i oliwę extra vergine.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mieszamy.
- Powstały sos nanosimy na gotowego steaka.
Sposób przygotowania:
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół,
- Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 centymetra.
- Warzywa grillujemy na patelni.
- Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy 2 kubkami wrzątku.
- Do ryżu dodajemy szafran, połówkę cytryny oraz szczyptę soli.
- Przykrywamy i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę.
- Usuwamy gniazda nasienne z papryk
- Papryki kroimy i wkładamy do żeliwnego garnka razem z obraną i pokrojoną czerwoną cebulą.
- Dodajemy harissę, anchois i łyżeczkę oliwy z puszki anchois.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy całość na średnim ogniu.
- Zdejmujemy cukinię i bakłażana z patelni grillowej i kroimy.
- Kawałki cukinii i bakłażana dodajemy do garnka z warzywami, zalewamy przecierem pomidorowym
- Dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy pod przykryciem.
podziel się: