Hardkorowy stejk na wulkanie Anieli Bogusz (Warszawa)

Hardkorowy stejk na wulkanie
Hardkorowy stejk na wulkanie

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 280°C
  • Kamień do pieczenia steka smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
  • Surowe mięso wyjmujemy z lodówki na około 45-60 minut przed smażeniem.
  • Steki posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką oraz polewamy 1 łyżeczką oliwy.
  • Rozgrzany wyjmujemy z piekarnika i układamy na drewnianej desce.
  • Na kamieniu układamy steki.
  • Łodyżki natki pietruszki siekamy drobno.
  • Listki pietruszki kroimy na większe kawałki.
  • Dodajemy musztardę i oliwę extra vergine.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mieszamy.
  • Powstały sos nanosimy na gotowego steaka.

Sposób przygotowania:

  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół,
  • Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 centymetra.
  • Warzywa grillujemy na patelni.
  • Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy 2 kubkami wrzątku.
  • Do ryżu dodajemy szafran, połówkę cytryny oraz szczyptę soli.
  • Przykrywamy i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę.
  • Usuwamy gniazda nasienne z papryk
  • Papryki kroimy i wkładamy do żeliwnego garnka razem z obraną i pokrojoną czerwoną cebulą.
  • Dodajemy harissę, anchois i łyżeczkę oliwy z puszki anchois.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy całość na średnim ogniu.
  • Zdejmujemy cukinię i bakłażana z patelni grillowej i kroimy.
  • Kawałki cukinii i bakłażana dodajemy do garnka z warzywami, zalewamy przecierem pomidorowym
  • Dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy pod przykryciem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości