Grillowane warzywa, tofu, szarlotka- apetyczne specjały wykładowcy

TVN
TVN

Przemysław Witkowski

Przystawka

Grillowane warzywa z kremowym dipem z fety i awokado podane z grzankami czosnkowymi

Składniki:

jeden średni bakłażan

jedna średnia cukinia

1/2 kostki fety

2 awokado

2 pomidory

przyprawy - kilka liści bazylii, garam masala, sól, pieprz

kiełki lucerny do dekoracji

oliwa

Sposób przygotowania:

Kroimy bakłażana i cukinię w plastry o szerokości około centymetra. Smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy garam masalą, solą i pieprzem. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy przygotowane warzywa i pieczemy do zarumienienia - wtedy obracamy, aby zarumieniła się druga strona. Kiedy obie są już lekko brązowe wyciągamy. Układamy je na talerzu, przekładając pastą na zmianę kolejne plastry. Pastę wykonujemy ze zgniecionych razem: awokado, kostek fety, oliwy, soli i pieprzu. Warzywa dekorujemy kładąc plasterki świeżego pomidora i liście bazylii. Talerz ozdabiamy kiełkami lucerny lub według uznania.

Grillowane warzywa
Grillowane warzywa
Źródło: TVN

Danie Główne

Tofu w sosie curry

Tofu w sosie curry
Tofu w sosie curry
Źródło: TVN

Deser

Szarlotka

Szarlotka
Szarlotka
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości