ADAM BAŁA
PRZYSTAWKA
Green River
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 brokuły
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pół szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- cukier
- cytryna
- garść płatków migdałowych
- 1 ziemniak
Sposób przygotowania:
Odcinamy twarde łodygi brokułów, pozostawiając same kwiaty. Do garnka wrzucamy masło, pół obranej cebuli, kwiaty brokułów oraz przekrojonego na pół ziemniaka. Całość podsmażamy w garnku, aż poczujemy zapach cebuli. Warzywa zalewamy wodą do jednej czwartej wysokości garnka i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem, aż otrzymamy kremową konsystencję. Do otrzymanego kremu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawę uniwersalną w płynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy bez dodatku tłuszczu płatki migdałowe do zarumienienia. Krem podajemy w miseczkach i przyozdabiamy z wierzchu uprażonymi migdałami.
DANIE GŁÓWNE
Moby Dick
czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
- 1 duży filet z łososia
- 1 opakowanie szpinaku liściastego
- sól
- pieprz
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 4 gniazdka makaronowe
- 1 opakowanie tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Płuczemy filet z łososia, obieramy go ze skóry i skrapiamy cytryną. Następnie w małej miseczce mieszamy sól, pieprz i rozdrobniony czosnek. Otrzymaną mieszanką dokładnie nacieramy filet z łososia z obu stron, po czym odstawiamy go na 2 godziny. W osobnym naczyniu z osoloną wodą gotujemy makaron. Szpinak płuczemy, zalewamy połową szklanki wody, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy przez około 20 minut, aż liście wchłoną większość wody. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Na patelnię z rozpuszczoną ćwiartką kostki masła wrzucamy filet z łososia i smażymy go z obu stron przez około 20 minut. Na talerzu umieszczamy gniazdko makaronowe i „zalewamy” je szpinakiem. Łososia rozdrabniamy palcami na małe cząstki i dodajemy do makaronu ze szpinakiem. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem.
DESER:
Sunset Strip
czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 kiwi
- 2 banany
- 1 melon
- ćwierć arbuza
- 250 ml śmietanki kremówki
- cukier do smaku
- starta gorzka czekolada (według uznania)
- liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Śmietankę mieszamy z cukrem i ubijamy mikserem, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Melona, arbuza i kiwi kroimy w drobną kostkę. Pokrojone owoce polewamy ubitą śmietaną. Całość posypujemy startą czekoladą i dekorujemy liśćmi mięty.
Autor: TVN