- Przygotowujemy 4 ramekiny o pojemności 180 ml każdy
- Środek ramekinów smarujemy dokładnie masłem, a następnie wysypujemy drobnym lub granulowanym cukrem
- W garnuszku z grubszym dnem umieszczamy śmietanę kremówkę, cukier i rum
- Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, natychmiast posypujemy posiekaną czekoladą
- Odstawiamy na 2 minuty
- Po tym czasie mieszamy łyżką, aż do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego
- Studzimy
- Oddzielamy białka od żółtek
- Żółtka dodajemy do sosu czekoladowego i dokładnie mieszamy
- W oddzielnym metalowym lub szklanym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli do otrzymania prawie sztywnej konsystencji
- 1/3 ubitych białek mieszamy z sosem czekoladowym, by go rozrzedzić.
- Następnie dodajemy do resztę białek i całość delikatnie mieszamy szpatułką
- Nie mieszamy zbyt długo, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym suflet rośnie
- Przestajemy mieszać, gdy masa ma jednolity kolor
- Przygotowaną masę sufletową przelewamy do ramekinów, napełniając je całkowicie
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżamy temperaturę do 180°C
- Pieczemy około 15 minut
- Gorące suflety wyjmujemy z piekarnika, prószymy cukrem pudrem i natychmiast podajemy
podziel się: