Gra w ciepło-zimno Oskara Gorzocha (Trójmiasto)

Gra w ciepło-zimno
Gra w ciepło-zimno
  • Przygotowujemy 4 ramekiny o pojemności 180 ml każdy
  • Środek ramekinów smarujemy dokładnie masłem, a następnie wysypujemy drobnym lub granulowanym cukrem
  • W garnuszku z grubszym dnem umieszczamy śmietanę kremówkę, cukier i rum
  • Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, natychmiast posypujemy posiekaną czekoladą
  • Odstawiamy na 2 minuty
  • Po tym czasie mieszamy łyżką, aż do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego
  • Studzimy
  • Oddzielamy białka od żółtek
  • Żółtka dodajemy do sosu czekoladowego i dokładnie mieszamy
  • W oddzielnym metalowym lub szklanym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli do otrzymania prawie sztywnej konsystencji
  • 1/3 ubitych białek mieszamy z sosem czekoladowym, by go rozrzedzić.
  • Następnie dodajemy do resztę białek i całość delikatnie mieszamy szpatułką
  • Nie mieszamy zbyt długo, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, dzięki którym suflet rośnie
  • Przestajemy mieszać, gdy masa ma jednolity kolor
  • Przygotowaną masę sufletową przelewamy do ramekinów, napełniając je całkowicie
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżamy temperaturę do 180°C
  • Pieczemy około 15 minut
  • Gorące suflety wyjmujemy z piekarnika, prószymy cukrem pudrem i natychmiast podajemy
podziel się:

Pozostałe wiadomości