Sposób przygotowania:
Dynia gratin:
• Otwieramy dynię, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny.
• Naczynie żaroodporne nacieramy ząbkiem czosnku i masłem klarowanym.
• Dynię układamy niczym dachówkę, gdzieniegdzie dokładając cienkie plasterki czosnku oraz listki tymianku. Każdą warstwę posypujemy solą i odrobiną tartej gałki muszkatołowej.
• Zalewamy śmietanką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez minimum 30 minut w temperaturze 200 °C.
• Po 30 minutach zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem oraz układamy drobne kawałki gorgonzoli i tak pieczemy przez kolejne 30 minut w temperaturze 160 °C.
Czipsy z jarmużu:
• Jarmuż kroimy na małe listki tak, aby nie miały żyłek.
• Mieszamy je w misce z oliwą z oliwek oraz solą.
Dynia gratin:
• Otwieramy dynię, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny.
• Naczynie żaroodporne nacieramy ząbkiem czosnku i masłem klarowanym.
• Dynię układamy niczym dachówkę, gdzieniegdzie dokładając cienkie plasterki czosnku oraz listki tymianku. Każdą warstwę posypujemy solą i odrobiną tartej gałki muszkatołowej.
• Zalewamy śmietanką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez minimum 30 minut w temperaturze 200 °C.
• Po 30 minutach zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem oraz układamy drobne kawałki gorgonzoli i tak pieczemy przez kolejne 30 minut w temperaturze 160 °C.
Czipsy z jarmużu:
• Jarmuż kroimy na małe listki tak, aby nie miały żyłek.
• Mieszamy je w misce z oliwą z oliwek oraz solą.
• Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez kilka minut w 200 °C dla uzyskania odpowiedniej chrupkości, zanim zaczną się palić.