Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony

Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli  tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony
Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony

Iwona Olejniczak

PRZYSTAWKA

Gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo-koperkowym i sosie pomidorowym Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 1 puszka soczewicy
  • 20 dag grzybów
  • 3 cebule
  • 15 dag masła
  • 250 ml śmietany kremówki
  • puszka pomidorów
  • koperek
  • mięta
  • bazylia
  • sól
  • cukier
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • sok z cytryny

Farsz: Szklimy cebulę na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Parzymy kapustę pekińską. Po ostudzeniu nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie układamy gołąbki i pieczemy je około 15 minut do zarumienienia na małym ogniu. Podczas pieczenia gołąbki podlewamy wodą.Sos śmietankowo- koperkowy: Cebulę smażymy na maśle, dodajemy śmietanę, posiekany koperek i przyprawiamy do smaku cytryną, cukrem i przyprawą uniwersalną.

Sos pomidorowy: Smażymy cebulę na maśle do zeszklenia, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku, a na koniec dodajemy świeżą miętę i bazylię. Połowę talerza zdobimy sosem koperkowo-ziołowym, drugą część pomidorowym, a na środku układamy gołąbki.

DANIE GŁÓWNE

Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej

Sandacz w sosie szafranowym

Składniki:

  • 2 filety z sandacza
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • kilka suszonych pomidorów
  • orzeszki pinii
  • 4 cebule
  • kilka ziaren szafranu
  • białe wino
  • sos z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania:

Moczymy szafran w kieliszku wina. Gotujemy ziemniaki i fasolkę. Sandacza porcjujemy, przyprawiamy cytryną i solą, a następnie układamy na nim fasolkę i całość zawijamy. Rybę pieczemy na maśle około 20 minut. W trakcie pieczenia podlewamy białym winem. Na osobnej patelni podduszamy cebulę, dodajemy szafran namoczony wcześniej w winie i dusimy do odparowania. Na końcu dodajemy kremówkę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki i smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i orzeszki pinii. Tak przygotowane ziemniaki układamy na talerzu, na nich rybę i całość polewamy sosem szafranowym.

Sandacz w sosie szafranowym
Sandacz w sosie szafranowym

DESER

Carpaccio z ananasa z migdałowym krokantem Składniki:

  • świeży ananas
  • olej słonecznikowy
  • 50 g cukru
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół opakowania płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru brązowego

Polewa:

  • 200 ml kremówki
  • starta skórka pomarańczowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropli rumu

Sposób przygotowania:

Rozsmarowujemy cienką warstwę oleju na papierze do pieczenia. Do garnka wlewamy sok z cytryny i wodę, dodajemy cukier i całość karmelizujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i odrobinę cynamonu. Masę wylewamy na papier i studzimy. Ananasa obieramy i kroimy na cienkie plasterki, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Następnie wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na bok. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, rum i całość delikatnie mieszamy. Na talerzu rozkładamy ananasa, na środku kładziemy bitą śmietanę i całość posypujemy krokantem (posypka z kruszonych migdałów, masła i cukru). Podajemy w temperaturze pokojowej.

Carpaccio z ananasa
Carpaccio z ananasa

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości