Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony

Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli  tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony
Gołąbki, snadacz i carpaccio, czyli tradycyja i szaleństwo w daniach Iwony

Iwona Olejniczak

PRZYSTAWKA

Gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo-koperkowym i sosie pomidorowym Składniki:

  • kapusta pekińska
    • 1 puszka soczewicy
      • 20 dag grzybów
        • 3 cebule
          • 15 dag masła
            • 250 ml śmietany kremówki
              • puszka pomidorów
                • koperek
                  • mięta
                    • bazylia
                      • sól
                        • cukier
                          • przyprawa uniwersalna
                            • pieprz
                              • sok z cytryny

                                Farsz: Szklimy cebulę na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Parzymy kapustę pekińską. Po ostudzeniu nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie układamy gołąbki i pieczemy je około 15 minut do zarumienienia na małym ogniu. Podczas pieczenia gołąbki podlewamy wodą.Sos śmietankowo- koperkowy: Cebulę smażymy na maśle, dodajemy śmietanę, posiekany koperek i przyprawiamy do smaku cytryną, cukrem i przyprawą uniwersalną.

                                Sos pomidorowy: Smażymy cebulę na maśle do zeszklenia, dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku, a na koniec dodajemy świeżą miętę i bazylię. Połowę talerza zdobimy sosem koperkowo-ziołowym, drugą część pomidorowym, a na środku układamy gołąbki.

                                DANIE GŁÓWNE

                                Gołąbki z kapusty pekińskiej
                                Gołąbki z kapusty pekińskiej

                                Sandacz w sosie szafranowym

                                Składniki:

                                • 2 filety z sandacza
                                  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
                                    • 0,5 kg ziemniaków
                                      • kilka suszonych pomidorów
                                        • orzeszki pinii
                                          • 4 cebule
                                            • kilka ziaren szafranu
                                              • białe wino
                                                • sos z cytryny
                                                  • sól
                                                    • pieprz
                                                      • cukier
                                                        • przyprawa uniwersalna

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Moczymy szafran w kieliszku wina. Gotujemy ziemniaki i fasolkę. Sandacza porcjujemy, przyprawiamy cytryną i solą, a następnie układamy na nim fasolkę i całość zawijamy. Rybę pieczemy na maśle około 20 minut. W trakcie pieczenia podlewamy białym winem. Na osobnej patelni podduszamy cebulę, dodajemy szafran namoczony wcześniej w winie i dusimy do odparowania. Na końcu dodajemy kremówkę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki i smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i orzeszki pinii. Tak przygotowane ziemniaki układamy na talerzu, na nich rybę i całość polewamy sosem szafranowym.

                                                          Sandacz w sosie szafranowym
                                                          Sandacz w sosie szafranowym

                                                          DESER

                                                          Carpaccio z ananasa z migdałowym krokantem Składniki:

                                                          • świeży ananas
                                                            • olej słonecznikowy
                                                              • 50 g cukru
                                                                • sok z cytryny
                                                                  • pół łyżeczki cynamonu
                                                                    • pół opakowania płatków migdałowych
                                                                      • 2 łyżki cukru brązowego

                                                                        Polewa:

                                                                        • 200 ml kremówki
                                                                          • starta skórka pomarańczowa
                                                                            • 1 łyżka cukru pudru
                                                                              • kilka kropli rumu

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Rozsmarowujemy cienką warstwę oleju na papierze do pieczenia. Do garnka wlewamy sok z cytryny i wodę, dodajemy cukier i całość karmelizujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i odrobinę cynamonu. Masę wylewamy na papier i studzimy. Ananasa obieramy i kroimy na cienkie plasterki, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Następnie wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na bok. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, rum i całość delikatnie mieszamy. Na talerzu rozkładamy ananasa, na środku kładziemy bitą śmietanę i całość posypujemy krokantem (posypka z kruszonych migdałów, masła i cukru). Podajemy w temperaturze pokojowej.

                                                                                Carpaccio z ananasa
                                                                                Carpaccio z ananasa

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!