Gęś w buraczkach Tomasza Listopadzkiego (Warszawa)

Gęś w buraczkach
Gęś w buraczkach

Sposób przygotowania:

  • Z gęsi usuwamy kości.
  • Mięso peklujemy w soli, pieprzu, majeranku, gałce muszkatołowej, zielu angielskim i cukrze.
  • Gęś powinna peklować się w przykrytym dokładnie kamiennym garze przez tydzień
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy czosnek, majeranek i obsmażamy gęś.
  • Usmażone mięso przekładamy do brytfanny.
  • Dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C (musimy sami wyczuć, czy gęś jest gotowa).
  • Gotujemy nieobrane buraki z solą i cukrem.
  • Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce.
  • Starte buraki smażymy na tłuszczu z gęsi.
  • Topinambur obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości