Sposób przygotowania:
- Z gęsi usuwamy kości.
- Mięso peklujemy w soli, pieprzu, majeranku, gałce muszkatołowej, zielu angielskim i cukrze.
- Gęś powinna peklować się w przykrytym dokładnie kamiennym garze przez tydzień
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy czosnek, majeranek i obsmażamy gęś.
- Usmażone mięso przekładamy do brytfanny.
- Dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki.
- Pieczemy w temperaturze 180°C (musimy sami wyczuć, czy gęś jest gotowa).
- Gotujemy nieobrane buraki z solą i cukrem.
- Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce.
- Starte buraki smażymy na tłuszczu z gęsi.
- Topinambur obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty.
podziel się: