Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera

Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera
Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera

Piotr Korczyński

PRZYSTAWKA

Gazpacho na upalne lato

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • mały zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • listki świeżej bazylii
  • listki świeżej kolendry
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • śmietana 12%

Sposób przygotowania:

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Papryki czyścimy z pestek. Cebulę i czosnek obieramy. Oczyszczone warzywa kroimy, po czym dokładnie miksujemy blenderem w dużej misce. Wlewamy bulion, oliwę i sok z cytryny, następnie dosypujemy posiekaną papryczkę chili oraz inne przyprawy do smaku. Dodajemy kilka kostek lodu. Dekorujemy startym ogórkiem, kolendrą oraz bazylią. Na koniec dokładamy łyżkę śmietany.

DANIE GŁÓWNE

Fajita

Składniki:

  • tortilla
  • sala
  • guacamole
  • śmietana 12%
  • sałata lodowa
  • kukurydza
  • pomidor
  • cebula
  • papryka
  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 0,7 kg piersi z kurczaka
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

Wołowinę i kurczaka kroimy w drobne paski. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tniemy cebulę i paprykę w drobne półksiężyce. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i dodajemy w pierwszej kolejności paprykę, po chwili cebulę, a następnie mięso. Smażymy w bardzo wysokiej temperaturze. Podajemy mięso na patelni na stół. Warzywa podajemy w osobnych miseczkach. Kompozycję nadzienia każdy tworzy indywidualnie według swojego poczucia smaku.

Marynata:

Składniki:

  • przyprawa meksykańska
  • 25 ml tequila silver
  • oliwa
  • chilli,
  • słodka papryka
  • suszona kolendra
  • czosnek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy razem, marynatą smarujemy mięso.

Tortille:

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • kostka smalcu wieprzowego
  • sól
  • 0,5 litra zimnej wody

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mąkę z zimną wodą, dwiema dużymi szczyptami soli oraz roztopionym na patelni smalcem. Wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy na okrągłe naleśniki o grubości około 5 mm. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza (ciasto zacznie „puchnąć”), przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy około 30 sekund. Tak postępujemy z kolejnymi naleśnikami.

Salse:

Składniki:

  • 400 g pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona i zielona papryka
  • sól, pieprz
  • przyprawa meksykańska

Sposób przygotowania:

Pomidory obrane ze skórki łączymy z cebulą, czosnkiem, papryką, dosypujemy przyprawy meksykańskiej. Blendujemy wszystkie składniki razem.

Guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 małe czerwone cebulki
  • sok z 1 limonki
  • ostre papryczki chilli
  • świeża kolendra
  • sól
  • 1 dojrzały pomidor

Sposób przygotowania:

Usuwamy z awokado pestki, następnie ćwiartujemy i miażdżymy wraz z sokiem z limonki. Bardzo drobno kroimy cebulę, chilli oraz pomidora, ale wyłącznie miąższ, bez części pestkowej. Łączymy wszystkie składniki, dobrze mieszamy. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.

DESER

Desermuśniętytruskawką

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki białego lub brązowego cukru
  • bita śmietana
  • lody śmietankowe lub waniliowe
  • czekolada deserowa lub według uznania mleczna albo biała
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Truskawki podgrzewamy z cukrem w rondelku, tak aby powstał delikatny mus. Czekoladę podgrzewamy w drugim rondelku, maczamy w niej 3 truskawki z szypułkami i odkładamy do wystygnięcia otoczki z czekolady. Mus truskawkowy przelewamy do naczynia, następnie przykrywamy bitą śmietaną, kładziemy dwie gałki lodów, ozdabiamy truskawkami w czekoladzie oraz liśćmi świeżej mięty.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości