Piotr Korczyński
PRZYSTAWKA
Gazpacho na upalne lato
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- mały zielony ogórek
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- listki świeżej bazylii
- listki świeżej kolendry
- 300 ml bulionu drobiowego
- łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- śmietana 12%
Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Papryki czyścimy z pestek. Cebulę i czosnek obieramy. Oczyszczone warzywa kroimy, po czym dokładnie miksujemy blenderem w dużej misce. Wlewamy bulion, oliwę i sok z cytryny, następnie dosypujemy posiekaną papryczkę chili oraz inne przyprawy do smaku. Dodajemy kilka kostek lodu. Dekorujemy startym ogórkiem, kolendrą oraz bazylią. Na koniec dokładamy łyżkę śmietany.
DANIE GŁÓWNE
Fajita
Składniki:
- tortilla
- sala
- guacamole
- śmietana 12%
- sałata lodowa
- kukurydza
- pomidor
- cebula
- papryka
- 0,5 kg polędwicy wołowej
- 0,7 kg piersi z kurczaka
- 2 pomidory
Sposób przygotowania:
Wołowinę i kurczaka kroimy w drobne paski. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tniemy cebulę i paprykę w drobne półksiężyce. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i dodajemy w pierwszej kolejności paprykę, po chwili cebulę, a następnie mięso. Smażymy w bardzo wysokiej temperaturze. Podajemy mięso na patelni na stół. Warzywa podajemy w osobnych miseczkach. Kompozycję nadzienia każdy tworzy indywidualnie według swojego poczucia smaku.
Marynata:
Składniki:
- przyprawa meksykańska
- 25 ml tequila silver
- oliwa
- chilli,
- słodka papryka
- suszona kolendra
- czosnek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy razem, marynatą smarujemy mięso.
Tortille:
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- kostka smalcu wieprzowego
- sól
- 0,5 litra zimnej wody
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy mąkę z zimną wodą, dwiema dużymi szczyptami soli oraz roztopionym na patelni smalcem. Wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy na okrągłe naleśniki o grubości około 5 mm. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza (ciasto zacznie „puchnąć”), przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy około 30 sekund. Tak postępujemy z kolejnymi naleśnikami.
Salse:
Składniki:
- 400 g pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- czerwona i zielona papryka
- sól, pieprz
- przyprawa meksykańska
Sposób przygotowania:
Pomidory obrane ze skórki łączymy z cebulą, czosnkiem, papryką, dosypujemy przyprawy meksykańskiej. Blendujemy wszystkie składniki razem.
Guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 małe czerwone cebulki
- sok z 1 limonki
- ostre papryczki chilli
- świeża kolendra
- sól
- 1 dojrzały pomidor
Sposób przygotowania:
Usuwamy z awokado pestki, następnie ćwiartujemy i miażdżymy wraz z sokiem z limonki. Bardzo drobno kroimy cebulę, chilli oraz pomidora, ale wyłącznie miąższ, bez części pestkowej. Łączymy wszystkie składniki, dobrze mieszamy. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.
DESER
Desermuśniętytruskawką
Składniki:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki białego lub brązowego cukru
- bita śmietana
- lody śmietankowe lub waniliowe
- czekolada deserowa lub według uznania mleczna albo biała
- listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Truskawki podgrzewamy z cukrem w rondelku, tak aby powstał delikatny mus. Czekoladę podgrzewamy w drugim rondelku, maczamy w niej 3 truskawki z szypułkami i odkładamy do wystygnięcia otoczki z czekolady. Mus truskawkowy przelewamy do naczynia, następnie przykrywamy bitą śmietaną, kładziemy dwie gałki lodów, ozdabiamy truskawkami w czekoladzie oraz liśćmi świeżej mięty.
Autor: TVN