Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera

Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera
Gazpacho, fajita, deser muśnięty truskawką-meksykańskie akcenty w kuchni menadżera

Piotr Korczyński

PRZYSTAWKA

Gazpacho na upalne lato

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    • 2 czerwone papryki
      • mały zielony ogórek
        • czerwona cebula
          • 2 ząbki czosnku
            • papryczka chili
              • listki świeżej bazylii
                • listki świeżej kolendry
                  • 300 ml bulionu drobiowego
                    • łyżka oliwy
                      • sok z 1/2 cytryny
                        • sól, pieprz
                          • śmietana 12%

                            Sposób przygotowania:

                            Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Papryki czyścimy z pestek. Cebulę i czosnek obieramy. Oczyszczone warzywa kroimy, po czym dokładnie miksujemy blenderem w dużej misce. Wlewamy bulion, oliwę i sok z cytryny, następnie dosypujemy posiekaną papryczkę chili oraz inne przyprawy do smaku. Dodajemy kilka kostek lodu. Dekorujemy startym ogórkiem, kolendrą oraz bazylią. Na koniec dokładamy łyżkę śmietany.

                            DANIE GŁÓWNE

                            Fajita

                            Składniki:

                            • tortilla
                              • sala
                                • guacamole
                                  • śmietana 12%
                                    • sałata lodowa
                                      • kukurydza
                                        • pomidor
                                          • cebula
                                            • papryka
                                              • 0,5 kg polędwicy wołowej
                                                • 0,7 kg piersi z kurczaka
                                                  • 2 pomidory

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Wołowinę i kurczaka kroimy w drobne paski. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tniemy cebulę i paprykę w drobne półksiężyce. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i dodajemy w pierwszej kolejności paprykę, po chwili cebulę, a następnie mięso. Smażymy w bardzo wysokiej temperaturze. Podajemy mięso na patelni na stół. Warzywa podajemy w osobnych miseczkach. Kompozycję nadzienia każdy tworzy indywidualnie według swojego poczucia smaku.

                                                    Marynata:

                                                    Składniki:

                                                    • przyprawa meksykańska
                                                      • 25 ml tequila silver
                                                        • oliwa
                                                          • chilli,
                                                            • słodka papryka
                                                              • suszona kolendra
                                                                • czosnek
                                                                  • sól, pieprz

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Wszystkie składniki łączymy razem, marynatą smarujemy mięso.

                                                                    Tortille:

                                                                    Składniki:

                                                                    • 1 kg mąki pszennej
                                                                      • kostka smalcu wieprzowego
                                                                        • sól
                                                                          • 0,5 litra zimnej wody

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            W dużej misce mieszamy mąkę z zimną wodą, dwiema dużymi szczyptami soli oraz roztopionym na patelni smalcem. Wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy na okrągłe naleśniki o grubości około 5 mm. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza (ciasto zacznie „puchnąć”), przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy około 30 sekund. Tak postępujemy z kolejnymi naleśnikami.

                                                                            Salse:

                                                                            Składniki:

                                                                            • 400 g pomidorów
                                                                              • 1 duża cebula
                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                  • czerwona i zielona papryka
                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                      • przyprawa meksykańska

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Pomidory obrane ze skórki łączymy z cebulą, czosnkiem, papryką, dosypujemy przyprawy meksykańskiej. Blendujemy wszystkie składniki razem.

                                                                                        Guacamole

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 2 dojrzałe awokado
                                                                                          • 2 małe czerwone cebulki
                                                                                            • sok z 1 limonki
                                                                                              • ostre papryczki chilli
                                                                                                • świeża kolendra
                                                                                                  • sól
                                                                                                    • 1 dojrzały pomidor

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Usuwamy z awokado pestki, następnie ćwiartujemy i miażdżymy wraz z sokiem z limonki. Bardzo drobno kroimy cebulę, chilli oraz pomidora, ale wyłącznie miąższ, bez części pestkowej. Łączymy wszystkie składniki, dobrze mieszamy. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.

                                                                                                      DESER

                                                                                                      Desermuśniętytruskawką

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 400 g truskawek
                                                                                                        • 2 łyżki białego lub brązowego cukru
                                                                                                          • bita śmietana
                                                                                                            • lody śmietankowe lub waniliowe
                                                                                                              • czekolada deserowa lub według uznania mleczna albo biała
                                                                                                                • listki świeżej mięty

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  Truskawki podgrzewamy z cukrem w rondelku, tak aby powstał delikatny mus. Czekoladę podgrzewamy w drugim rondelku, maczamy w niej 3 truskawki z szypułkami i odkładamy do wystygnięcia otoczki z czekolady. Mus truskawkowy przelewamy do naczynia, następnie przykrywamy bitą śmietaną, kładziemy dwie gałki lodów, ozdabiamy truskawkami w czekoladzie oraz liśćmi świeżej mięty.

                                                                                                                  Autor: TVN

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                                  Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                                  Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                                  Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                                  "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                                  "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                                  W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                                                  W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                                                                                  "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                                  "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                                                                                  "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                                                  "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                                                                                  Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                                                  Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                                                                                  Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                                  Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                  Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!