Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki

Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki
Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki

KATARZYNA CHOJNACKA

Przystawka

Francuskie kąski

Składniki:

  • ciasto francuskie
    • kilka plastrów szynki
      • 100 g żółtego sera
        • szczypiorek
          • jajko
            • ok. 50 ml śmietany 12% lub 18%
              • sól i pieprz

                Sposób przygotowania:

                Ciasto lekko wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką) lub kwadraty (nożem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nią wycięte kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Jajko delikatnie ubijamy ze śmietaną, dodajemy do tego pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Taką mieszankę nalewamy na szynkę z serem. Tak przygotowane kąski wkładamy do piekarnika na ok.180°C na 15 – 20 minut.

                Francuskie kąski
                Francuskie kąski

                Danie główne

                Biesiada mięsno-grzybowa à la Kajoza

                Składniki:

                • kg ziemniaków
                  • 1,5 szklanki mąki pszennej
                    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
                      • 2 jajka
                        • bułka tarta
                          • przyprawa do ziemniaków i frytek
                            • sól i pieprz
                              • kilka łyżek oleju
                                • 2 patisony
                                  • 5-6 pieczarek
                                    • 500-600 g wołowiny bez kości
                                      • grzyby (podgrzybki, borowiki, kurki lub ostatecznie pieczarki)
                                        • cebula
                                          • 4-5 łyżek masła
                                            • kilka liści laurowych
                                              • kostka rosołowa

                                                Sposób przygotowania:

                                                Mięso myjemy i kroimy na kwadraciki, około 3 na 3 centymetry. Cebulę kroimy na kawałki, nie muszą być drobne. Roztapiamy na patelni 2 łyżki masła i podsmażamy mięso z cebulą. Po zarumienieniu przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem (ok. 150 ml). Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny. Grzyby podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka. Dusimy ok. 30 minut. Następnie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy się ugotują, odstawiamy, żeby ostygły po czym przeciskamy je przez wyciskarkę do ziemniaków. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i frytek. Tworzymy z ziemniaków kuleczki, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na patelnię tuż przed podaniem. Patisony i pieczarki kroimy, tak aby powstały jak największe plastry. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na koniec podsmażamy na patelni grillowej i podajemy jako dodatek do potrawy.

                                                Biesiada mięsno-grzybowa
                                                Biesiada mięsno-grzybowa

                                                Deser

                                                Włoska flaga owocowa

                                                Składniki:

                                                • 3 szklanki truskawek
                                                  • 3-4 kiwi
                                                    • jogurt grecki
                                                      • kruche ciasteczka

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Truskawki i obrane kiwi miksujemy oddzielnie. Kruche ciastka kruszymy na drobne kawałki. Układamy w pucharku warstwami: zmiksowane kiwi, jogurt, zmiksowane truskawki, ciastka, kiwi, jogurt, truskawki.

                                                        Włoska flaga owocowa.jpg
                                                        Włoska flaga owocowa.jpg

                                                        Autor: TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                        Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                        Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                        Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                        Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                        Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                        Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!