Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki

Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki
Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki

KATARZYNA CHOJNACKA

Przystawka

Francuskie kąski

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • kilka plastrów szynki
  • 100 g żółtego sera
  • szczypiorek
  • jajko
  • ok. 50 ml śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto lekko wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką) lub kwadraty (nożem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nią wycięte kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Jajko delikatnie ubijamy ze śmietaną, dodajemy do tego pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Taką mieszankę nalewamy na szynkę z serem. Tak przygotowane kąski wkładamy do piekarnika na ok.180°C na 15 – 20 minut.

Francuskie kąski
Francuskie kąski

Danie główne

Biesiada mięsno-grzybowa à la Kajoza

Składniki:

  • kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawa do ziemniaków i frytek
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek oleju
  • 2 patisony
  • 5-6 pieczarek
  • 500-600 g wołowiny bez kości
  • grzyby (podgrzybki, borowiki, kurki lub ostatecznie pieczarki)
  • cebula
  • 4-5 łyżek masła
  • kilka liści laurowych
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i kroimy na kwadraciki, około 3 na 3 centymetry. Cebulę kroimy na kawałki, nie muszą być drobne. Roztapiamy na patelni 2 łyżki masła i podsmażamy mięso z cebulą. Po zarumienieniu przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem (ok. 150 ml). Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny. Grzyby podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka. Dusimy ok. 30 minut. Następnie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy się ugotują, odstawiamy, żeby ostygły po czym przeciskamy je przez wyciskarkę do ziemniaków. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i frytek. Tworzymy z ziemniaków kuleczki, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na patelnię tuż przed podaniem. Patisony i pieczarki kroimy, tak aby powstały jak największe plastry. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na koniec podsmażamy na patelni grillowej i podajemy jako dodatek do potrawy.

Biesiada mięsno-grzybowa
Biesiada mięsno-grzybowa

Deser

Włoska flaga owocowa

Składniki:

  • 3 szklanki truskawek
  • 3-4 kiwi
  • jogurt grecki
  • kruche ciasteczka

Sposób przygotowania:

Truskawki i obrane kiwi miksujemy oddzielnie. Kruche ciastka kruszymy na drobne kawałki. Układamy w pucharku warstwami: zmiksowane kiwi, jogurt, zmiksowane truskawki, ciastka, kiwi, jogurt, truskawki.

Włoska flaga owocowa.jpg
Włoska flaga owocowa.jpg

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości