KATARZYNA CHOJNACKA
Przystawka
Francuskie kąski
Składniki:
- ciasto francuskie
- kilka plastrów szynki
- 100 g żółtego sera
- szczypiorek
- jajko
- ok. 50 ml śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto lekko wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką) lub kwadraty (nożem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nią wycięte kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Jajko delikatnie ubijamy ze śmietaną, dodajemy do tego pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Taką mieszankę nalewamy na szynkę z serem. Tak przygotowane kąski wkładamy do piekarnika na ok.180°C na 15 – 20 minut.
Danie główne
Biesiada mięsno-grzybowa à la Kajoza
Składniki:
- kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- bułka tarta
- przyprawa do ziemniaków i frytek
- sól i pieprz
- kilka łyżek oleju
- 2 patisony
- 5-6 pieczarek
- 500-600 g wołowiny bez kości
- grzyby (podgrzybki, borowiki, kurki lub ostatecznie pieczarki)
- cebula
- 4-5 łyżek masła
- kilka liści laurowych
- kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i kroimy na kwadraciki, około 3 na 3 centymetry. Cebulę kroimy na kawałki, nie muszą być drobne. Roztapiamy na patelni 2 łyżki masła i podsmażamy mięso z cebulą. Po zarumienieniu przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem (ok. 150 ml). Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny. Grzyby podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka. Dusimy ok. 30 minut. Następnie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy się ugotują, odstawiamy, żeby ostygły po czym przeciskamy je przez wyciskarkę do ziemniaków. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i frytek. Tworzymy z ziemniaków kuleczki, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na patelnię tuż przed podaniem. Patisony i pieczarki kroimy, tak aby powstały jak największe plastry. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na koniec podsmażamy na patelni grillowej i podajemy jako dodatek do potrawy.
Deser
Włoska flaga owocowa
Składniki:
- 3 szklanki truskawek
- 3-4 kiwi
- jogurt grecki
- kruche ciasteczka
Sposób przygotowania:
Truskawki i obrane kiwi miksujemy oddzielnie. Kruche ciastka kruszymy na drobne kawałki. Układamy w pucharku warstwami: zmiksowane kiwi, jogurt, zmiksowane truskawki, ciastka, kiwi, jogurt, truskawki.
Autor: TVN