Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki marynujemy w rozmarynie i pieprzu.
- Mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- · Zamarynowaną pierś z kaczki smażymy na zimnej patelni.
- · Najpierw smażymy mięso od strony skóry.
- · Po wytopieniu części tłuszczu ze skóry zmniejszamy ogień i przewracamy mięso na drugą stronę.
- · Pod koniec smażenia dodajemy masło i za pomocą łyżki polewamy tłuszcz po wierzchu mięsa.
- · Podsmażone mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 8 minut.
- · Bataty i ziemniaki gotujemy w skórce.
- · Ugotowane bataty i ziemniaki obieramy.
- · Bataty ugniatamy na puree.
- · Szpinak z dodatkiem siekanego czosnku smażymy na maśle.
- · Gdy szpinak straci swoją objętość zdejmujemy z patelni i dodajemy do ziemniaków.
- · Ziemniaki ze szpinakiem doprawiamy pieprzem i solą i blendujemy.
- · Kapustę czerwoną szatkujemy
- · W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy.
- · Do garnka wrzucamy kapustę, dodajemy czerwone wino i mieszamy.
- · Dodajemy miód oraz dolewamy partiami sok z czarnej porzeczki.
- · Śliwki kroimy w plastry i dodajemy do kapusty.
- Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku.
podziel się: