Dzika przyjemność w kolorowym wydaniu Igi Majtyki (Wrocław)

 Dzika przyjemność w kolorowym wydaniu
Dzika przyjemność w kolorowym wydaniu

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaczki marynujemy w rozmarynie i pieprzu.
  • Mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • · Zamarynowaną pierś z kaczki smażymy na zimnej patelni.
  • · Najpierw smażymy mięso od strony skóry.
  • · Po wytopieniu części tłuszczu ze skóry zmniejszamy ogień i przewracamy mięso na drugą stronę.
  • · Pod koniec smażenia dodajemy masło i za pomocą łyżki polewamy tłuszcz po wierzchu mięsa.
  • · Podsmażone mięso pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 8 minut.
  • · Bataty i ziemniaki gotujemy w skórce.
  • · Ugotowane bataty i ziemniaki obieramy.
  • · Bataty ugniatamy na puree.
  • · Szpinak z dodatkiem siekanego czosnku smażymy na maśle.
  • · Gdy szpinak straci swoją objętość zdejmujemy z patelni i dodajemy do ziemniaków.
  • · Ziemniaki ze szpinakiem doprawiamy pieprzem i solą i blendujemy.
  • · Kapustę czerwoną szatkujemy
  • · W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy.
  • · Do garnka wrzucamy kapustę, dodajemy czerwone wino i mieszamy.
  • · Dodajemy miód oraz dolewamy partiami sok z czarnej porzeczki.
  • · Śliwki kroimy w plastry i dodajemy do kapusty.
  • Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku.
podziel się:

Pozostałe wiadomości