Sposób przygotowania:
- Z białek ubijamy pianę.
- Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier.
- Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, oraz łyżeczkę octu winnego.
- Na papierze do pieczenia rysujemy pięć okręgów
- W każdym okręgu rozsmarowujemy część piany z białek.
- Resztą piany napełniamy rękaw piekarniczy i wyciskamy 3 kółka na krawędziach (beza ma kształtem przypominać miseczkę).
- Bezy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 1 minutę.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez półtorej godziny.
- Serek mascarpone ubijamy i wypełniamy nim dna upieczonych bez. Dojrzałe mango obieramy i miksujemy na gładki mus
- Do musu dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i mieszamy.
- Gotowy mus nakładamy na ubity serek mascarpone.
- Bezy dekorujemy pestkami granatu.
podziel się: